LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 07/07/2016

El no del PNB porta Rajoy a traslladar tota la pressió a Sánchez

Els nacionalistes bascos aconsellen al PP no forçar la investidura sense haver tancat un acord amb el PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El no del PNB porta  Rajoy a traslladar tota la pressió a Sánchez

MadridEl PP ja no esquiva les referències al PSOE. Aquesta era la consigna fins ara a la seu de Génova. Evitar pressionar Pedro Sánchez fins al comitè federal de dissabte, que servirà per calibrar les opcions que els socialistes s’acabin abstenint per facilitar la investidura de Mariano Rajoy. Però el no del PNB al líder popular ha precipitat la situació. Descartats els nacionalistes bascos, que només s’obren a pactes puntuals amb el PP durant la legislatura, el president espanyol en funcions veu com se li tanca del tot una via per ser investit: la que passava per sumar Ciutadans, Coalició Canària, el PNB i el diputat de Nova Canària, que ja va supeditar el seu suport al que decidissin els socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’argument de Sánchez també es fa miques. Els socialistes han brandat que el PP s’havia d’entendre amb els seus “afins”, l’arc de la dreta, amb PNB i CDC inclosos. Després de reunir-se una hora amb Rajoy a la Moncloa, el portaveu del partit basc al Congrés, Aitor Esteban, va demanar ahir al PSOE que “es mirés al mirall” i assumís que són els únics que poden “desbloquejar” la situació i evitar unes terceres eleccions. El mateix opina Rajoy. La prioritat de Génova és la bancada socialista i ja veuen la resta de partits com a “actors secundaris”. És el que va assenyalar ahir el portaveu del PP al Congrés l’última legislatura, Rafael Hernando. “El PNB té cinc escons a la cambra i aquí del que es tracta és d’arribar a un gran acord amb qui té capacitat essencial de desbloquejar la situació, i aquest és el PSOE”, va dir en declaracions des de la cambra baixa.

A diferència de fa sis mesos, Rajoy ara té ganes de córrer. Tots els seus portaveus insisteixen que cal afanyar-se a formar govern. L’argument és la situació europea i la necessitat de començar a tramitar els pressupostos de seguida. El PNB, però, va aconsellar ahir a Rajoy no llançar-se a la investidura sense l’aval del PSOE. “Pensi molt a posar el comptador en marxa”, va advertir Esteban, recordant el “desastre” de l’anterior legislatura. Els càlculs de la Moncloa passen per provar la investidura a finals de juliol o principis d’agost i tornar-ho a intentar al setembre si encara no han aconseguit doblegar els socialistes.

ERC i el ‘pen’ de Fernández Díaz

La segona reunió infructuosa de Rajoy ahir a la Moncloa va ser amb ERC, a l’espera que es confirmi si s’ha reunit o es reunirà amb CDC, que està optant per un perfil baix aquesta setmana. Els convergents negocien amb PP i PSOE que els ajudin a tenir grup al Congrés. Els diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián van qualificar la trobada -de mitja hora- de “cordial” i, alhora, “tensa”. El president espanyol no n’esperava res. Tardà va aprofitar l’ocasió per lliurar al líder popular una llapis de memòria amb totes les gravacions del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, amb el fins ara cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. “Li hem dit que el que ha passat ens sembla inadmissible”, va dir el portaveu d’ERC al Congrés.

Tardà va veure Rajoy optimista i confiat d’aconseguir una abstenció dels socialistes. L’estratègia de la Moncloa torna a ser de desgast i la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va tornar a advertir ahir que només cediran en temes “no fonamentals” per formar govern. El corró de la majoria absoluta és el que va brandar el PNB per dir no a Rajoy. Els nacionalistes bascos només valoraran la seva posició si hi ha un “canvi d’actitud”.

stats