Política 17/09/2012

Aguirre dimiteix com a presidenta de Madrid

La presidenta de Madrid addueix motius familiars i de salut. La substituirà el seu vicepresident, Ignacio González

Joan Faus
2 min

MadridLa presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha anunciat aquest dilluns que abandona la primera fila de la política per motius personals i de salut, un d'ells el càncer que va tenir, del qual està "presumptament curada", a l'espera d'una revisió rutinària que té el dia 25.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aguirre ha assegurat que passarà a una segona fila de la política i té intenció de recuperar la seva plaça de funcionària. Amb la veu entretallada, ha dit que mai va pensar que la política fos la seva principal professió i que després de 29 anys ha arribat el moment de cedir el relleu al seu vicepresident, Ignacio González.

En una multitudinària roda de premsa, la presidenta madrilenya ha negat que hagi decidit marxar per possibles discrepàncies amb el PP i ha assegurat que aquest matí ha comunicat la decisió personalment al president espanyol, Mariano Rajoy, que creu que ha entès la renúncia.

Aguirre ha dit que ha estat "molt de temps" meditant renunciar i que, fins i tot, va "dubtar molt" si presentar-se a la reelecció en les eleccions del maig del 2011. Preguntada sobre la seva gestió, s'ha mostrat orgullosa que Madrid sigui una de les comunitats que està resistint millor la crisi i que s'estigui complint el programa electoral del PP. Ha dit que de la mesura de la qual està més orgullosa és d'impulsar l'educació bilingüe (castellà-anglès) a les escoles i del que menys de les "ficades de pota".

Sobre el seu relleu, la presidenta madrilenya –que integra l'ala més conservadora del PP– ha assegurat que González té "més experiència" que ella i que no suposarà "cap diferència" per als ciutadans. Aguirre no ha mencionat cap termini concret però ha dit que el vicepresident passarà a ser president en funcions fins que sigui avalat com a nou president pel Parlament regional. També ha manifestat que més endavant deixarà, a més, el càrrec de presidenta del PP de Madrid.

Aguirre ha admès que el càncer de mama que li van diagnosticar el febrer del 2011 ha incidit en la seva decisió. "Tinc una malaltia greu i seriosa de la qual, presumptament, estic curada", ha dit. També ha adduït la voluntat de passar més temps amb la seva família, tot i que ha admès que "no sap ben bé" a què es dedicarà a partir d'ara.

En el seu comiat, ha volgut donar les gràcies al PP –"sempre m'ha donat suport", ha dit–, "als madrilenys que m'han votat en deu eleccions consecutives en què he intentat servir-los de la millor manera possible" i als que no l'han votat. També ha mostrat el seu agraïment a tots els seus rivals polítics. "Les crítiques m'han ajudat a tenir els peus a la terra", ha subratllat, amb to emocionat.

stats