Política 28/08/2016

PP i C's segellen un acord d'investidura que inclou 100 reformes que "avala" el PSOE

Rajoy i Sánchez es reuniran demà al Congrés a la una del migdia per analitzar el nou escenari

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy i Albert Rivera durant la firma de l'acord d'investidura. EFE

MadridMariano Rajoy ja compta amb 169 avals per a la seva investidura. Els portaveus al Congrés del Partit Popular (PP), Rafael Hernando, i de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, han firmat aquest diumenge al Congrés el document "150 compromisos per millorar Espanya" després d'una setmana de negociacions. Es tracta d'un acord fet a mida, segons ha explicat el líder de Ciutadans, Albert Rivera, en roda de premsa després de la firma, perquè el PSOE no tingui arguments per mantenir el no. "D'aquestes 150 reformes n'hi ha 100 que les vam firmar Pedro Sánchez i jo", ha assenyalat. "El que no val és abstenir-se d'Espanya", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rivera i Rajoy han presenciat junts la firma del document, però no ha estat ni de bon tros un acte solemne com el que van protagonitzar Sánchez i el líder del partit taronja fa mig any. El primer que ha fet el president del govern espanyol en funcions és demanar al seu gabinet que es posés en contacte amb la direcció del PSOE per programar una reunió amb Sánchez. Està prevista per demà, dilluns, a la una del migdia, al Congrés, a poc més d'un dia de l'inici del debat d'investidura.

Rajoy: "Ja hem complert amb la nostra part"

Què dirà Rajoy a Sánchez? "Ja hem complert amb la nostra obligació, i ara falta que els altres també compleixin amb el que creguin que és la seva obligació", ha assegurat en una roda de premsa en què només ha acceptat quatre preguntes. Tant el PP com C's s'han esperat que els dos líders acabessin de parlar per enviar el document.

Rajoy s'ha compromès a tornar-se a presentar a la investidura si fracassa aquesta setmana, sigui abans o després de les eleccions basques i gallegues del 25-S. Aquesta setmana "ho intentarem aconseguir, però si no és possible, la meva obligació és perseverar en l'intent", ha dit.

Ciutadans posa com a data de caducitat de l'acord el 2 de setembre si, com està previst, Rajoy fracassa també en la segona votació de divendres. Rajoy, en canvi, creu que pot ser durador perquè n'està "satisfet" i que l'ideal seria que s'obrís a un acord de govern.

Una setmana de negociacions

Amb la signatura del pacte culmina una setmana en què PP i Ciutadans han estat negociant amb nombrosos alts i baixos, perquè Ciutadans considerava insuficients els avenços en algunes matèries, com les reformes institucionals, o bé reclamava dades sobre com sufragar la posada en funcionament d'algunes mesures que els populars havien posat sobre la taula aquest divendres. Ahir a la tarda, Mariano Rajoy i Albert Rivera van mantenir una trobada per tancar definitivament l'acord.

Reforma de la Constitució i pacte per Espanya

Al final Ciutadans ha arrencat el compromís al PP d'estudiar una reforma de la Constitució, però ni de bon tros el d'obrir una ponència al Congrés. Quan li han preguntat si aquesta reforma podria incloure mesures per millorar l'encaix de Catalunya en Espanya, Rajoy ha assegurat que no han parlat de "millorar l'encaix de ningú" perquè qualsevol reforma s'ha de fer per "defensar la unitat d'Espanya".

De fet, PP i C's també rubriquen un pacte per la unitat d'Espanya que obren a la resta de partits "constitucionalistes" per garantir que no se celebri cap referèndum. L'acord també inclou un compromís amb el trilingüisme a Catalunya, que defensaven els dos partits, i obrir el debat de la reforma del sistema de finançament autonòmic a partir del primer mes que hi hagi govern.

Els populars també accepten reclamar als beneficiats per l'amnistia fiscal que paguin el 10% d'impostos dels diners que van declarar –només van fer-ho del 3%–. Però si els del partit taronja calculaven que això suposaria un ingrés de 2.800 milions d'euros, acaba sent només de 1.000 milions, segons el ministeri d'Hisenda.

També hi ha un compromís per impulsar una reforma del Senat que Rivera no ha volgut concretar. I la seva iniciativa per eliminar les diputacions es queda només en la retallada de 1.000 milions d'euros en empreses públiques, administració i les diputacions provincials.

Per a Rajoy, el que cal destacar de l'acord és que hi ha un compromís per no desviar-se del dèficit i acotar-se a les exigències de Brussel·les.

I ara, què? S'acosta un setembre de revàlides polítiques

stats