Política 01/09/2015

El PP canviarà la llei perquè el TC pugui ordenar una inhabilitació exprés de Mas

Ho farà per la via d'urgència durant aquesta legislatura, segons el candidat del PPC, Xavier García Albiol, que sosté que "la broma s'ha acabat"

F.c. / Acn
2 min
García Albiol reunit amb la direcció del grup del PP i els diputats catalans del partit al Congrés

MadridEl PP ha registrat aquest dimarts una proposició de llei urgent al Congrés per reformar la llei orgànica del Tribunal Constitucional i donar a l'alt tribunal potestat per sancionar a qui incompleixen les seves sentències, una iniciativa que és l'"evidència", afirma, que "ningú aprovarà la independència de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una llei 'ad hoc' per frenar el procés sobiranista fent que sigui el TC qui prengui la iniciativa, ja que aquest és qui haurà de reclamar al govern, encara que estigui en funcions, com serà el cas del de Mariano Rajoy poc després del 27-S, que prengui les mesures adients per complir les seves resolucions. En concret afirma que el TC podrà encarregar "l'execució substitutòria" de les sentències al govern espanyol. A més, estableix que en els casos de situacions "d'especial transcendència constitucional" on hi hagi un "incompliment notori" i "es tracti de l'execució de les resolucions impugnades", el tribunal pugui adoptar mesures d'execució sense necessitat d'escoltar les parts.

Es tracta d'una proposició de llei que han registrat avui al Congrés el portaveu del grup Popular, Rafael Hernando, i el candidat del PPC a les eleccions catalanes del 27 de setembre, Xavier García Albiol, que ha assistit a la reunió del seu grup parlamentari.

La iniciativa, que s'ha registrat pel procediment d'urgència perquè pugui ser aprovada en el que queda de legislatura, persegueix també que el TC pugui sancionar les autoritats o persones que incompleixen les seves resolucions, i inclou la possibilitat de suspendre'ls en les seves funcions i multes que oscil·len entre els 3.000 i els 30.000 euros.

García Albiol ha assegurat que la proposició de llei és la "garantia que ningú pugui incomplir les resolucions del TC i és un missatge molt clar" als que volen separar Catalunya de la resta d'Espanya "que la broma s'ha acabat".

stats