Política 04/11/2012

El PSC aplaudeix el manifest a favor del federalisme, ICV hi veu "elements positius", ERC el titlla de "presa de pèl" i CiU el considera un atac directe a la coalició nacionalista

Reaccions adverses dels partits catalans al documenta signat per un grup d'intel·lectuals i professionals de diferents àmbits a favor del federalisme. Òmnium Cultural el considera "una proposta extemporània"

Ara
3 min

BarcelonaReaccions adverses dels partits catalans als manifest d'un grup d'intel·lectuals i professionals de diferents àmbits a favor del federalisme. El PSC aplaudeix el manifest a favor del federalisme, ICV hi veu "elements positius", ERC el titlla de "presa de pèl" i CiU el considera un atac directe a la coalició nacionalista. Òmnium Cultural el considera "una proposta extemporània"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC aplaudeix l'escrit dels intel·lectuals, entre "l'independentisme de Mas i el centralisme del PP"

El secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, ha valorat positivament el manifest. Considera que demostra que "entre la independència que demana Mas" i "el centralisme regressiu" del Partit Popular, hi ha una "avinguda" que és "la del diàleg i acord a través de la proposta federal".

Fernández n'ha destacat el "nombre" però també la "qualitat" dels adherits, entre els quals hi ha el cineasta Pedro Almodóvar, l'exministre d'Economia socialista Carlos Solchaga, els escriptors Juan Goytisolo i Mario Vargas Llosa o el dissenyador Javier Mariscal. A més, mostra la seva satisfacció que en el federalisme hi ha també "interlocutors a l'altre banda del l'Ebre", els quals "volen negociar des del respecte", el futur d'una Catalunya "que no ha de trencar amb Espanya", ha manifestat.

ICV demana als intel·lectuals que reclamin l'estat federal al PP

El secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera, veu "positiu" que comenci a haver-hi "veus reclamant el model estat federal", però ha puntualitzat que aquesta alternativa l'han de plantejar davant del Partit Popular.

"El PP ha obstaculitzat tots els passos perquè el model de l'estat canviés, ha dit Herrera, que aquest diumenge ha participat a Martorell a una botifarrada popular.

Herrera ha assegurat que no signaria tot el que recull el manifest, però ha admès que conté "elements positius", com plantejar el model d'estat federal per a Espanya.

ERC creu que les propostes federalistes són "una presa de pèl"

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, considera que les propostes federalistes com les del PSC o la que proposa el manifest són "una presa de pèl per als catalans".

Durant un acte de la formació republicana a la plaça del Rei de Barcelona, Junqueras ha criticat la vessant "oportunista" d'aquest tipus de plantejaments, que ha qualificat de "brindis al sol" i "presa de pèl per als catalans".

"Tenim la sensació que hauria estat bé que aquests mateixos intel·lectuals, si en algun moment estaven preocupats per aquesta qüestió, haguessin signat algun manifest a favor de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya quan es discutia el tema", ha ironitzat el dirigent.

A més, Junqueras ha lamentat que "ara s'hagin fet federalistes aquells que abans estaven orgullosos d'haver passat un raspall sobre l'Estatut o els que fa uns anys recollien firmes contra l'Estatut".

CiU creu que és senzillament una "missiva" en contra de la coalició nacionalista

El líder secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat aquest diumenge al seu compte de Twitter que el manifest "d'intel·lectuals i assimilats espanyols" en defensa d'un estat federal és "una missiva contra CiU".

Segons Duran, alguns dels signants són "socialistes que sense rubor critiquen la gestió de la crisi i ignoren l'etapa del tripartit a Catalunya i la gestió del PSOE i del PP a Espanya". Pel líder d'Unió, el manifest no fa cap autocrítica a les institucions espanyoles i constata que "reconeix que amb una majoria independentista considerable, caldria considerar-la i trobar una solució".

Òmnium Cultural el considera "una proposta extemporània"

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, considera que el text dels intel·lectuals posa sobre la taula "una proposta extemporània". En un article d'opinió al diari 'Público', Casals diu que és una "llàstima" que els signants no alcessin la veu durant el debat sobre de l'Estatut de Catalunya, en què s'hi teixia una relació entre Catalunya i Espanya "que tenia una evident consideració de federal", subratlla la presidenta d'Òmnium. Casals diu que per a molts intel·lectuals espanyols "hauria de ser estimulant tenir-nos com a veïns, com a amics". "Hem compartit molta història, això ens permet apel·lar a la seva simpatia en aquest procés històric que acabem de començar", conclou.

stats