Política 02/10/2016

El PSC s'aferra al no a Rajoy per protegir-se de la crisi del PSOE

Miquel Iceta i Núria Parlon defensen que el relleu de Sánchez no ha d'implicar deixar governar el president del govern espanyol

Gerard Pruna
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest diumenge a Torelló

BarcelonaEl comitè federal del PSOE ha deixat en mal lloc el PSC. La dimissió del fins ahir secretari general, Pedro Sánchez, posa els socialistes catalans en una situació complicada que es podria convertir en insostenible si la crisi socialista acaba amb els diputats al Congrés abstenint-se per facilitar un govern de Mariano Rajoy. Per això, perduda la batalla per mantenir Sánchez al capdavant del partit, els socialistes catalans s'aferren ara al no a Rajoy per esquivar una situació que els obligaria a replantejar de forma gairebé definitiva la seva relació amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això explica les primeres declaracions del primer secretari del partit, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Tots dos estan en ple procés de primàries per liderar el partit, i tots dos han volgut fer del rebuig a Rajoy una bandera. Iceta, que va ser un dels protagonistes del comitè federal, va remarcar des del primer moment que la caiguda de Sánchez no havia d'implicar que els socialistes s'abstinguin, tot i reconèixer que configurar un govern alternatiu és, ara ja sí, impossible.

Aquest diumenge, Iceta ha mantingut la mateixa tesi i ha negat que després del que es va viure ahir el PSOE estigui més a prop d'afavorir una investidura de Mariano Rajoy. "No he sentit cap dirigent rellevant del PSOE que digui que ens hem d'abstenir, no vull donar per fet que es modifiqui la posició", ha dit des de Torelló, on ha recordat que "el comitè federal té el mandat de no contribuir amb el vot ni amb l'abstenció al govern del PP i aquesta decisió ahir no es veure alterada".

Parlon vol consultar la militància

Per si de cas el PSOE capgira finalment la seva posició, Núria Parlon ja prepara l'estratègia per evitar que els diputats del PSC es vegin en la tessitura de facilitar un govern de Rajoy. Per això, ja ha avançat que si és primera secretària –les primàries són el 15 d'octubre– apostarà perquè sigui la militància del PSC a través d'una consulta qui decideixi què han de votar els diputats catalans.

"Els nostres votants i militants pensen clarament que si no ens volem abstenir d'Espanya, no ens podem abstenir del govern del PP", ha afirmat Parlon, en un esmorzar amb militants del partit a Lloret de Mar (Selva). Cal recordar que al mes de gener la dirigent socialista va amenaçar de deixar el partit si Pedro Sánchez facilitava un govern de Rajoy.

Ros es desmarca de Parlon

La proposta de Parlon no ha agradat gaire al president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, que en declaracions a RAC1 ha demanat al seu partit que "no prengui decisions precipitades" després del que va passar ahir a Ferraz. En una entrevista a Catalunya Informació, Ros ha apostat per prendre una "decisió més consensuada" però ha afegit que primer cal fer el procés de primàries i celebrar el congrés, previst per al 5 i 6 de novembre.

Tanmateix, Ros s'ha mostrat convençut que el PSC no acabarà trencant amb el PSOE: "Nosaltres", ha remarcat, "sempre hem de tenir una relació federal i fraternal amb el socialisme espanyol, d'altra manera no s'entendria el nostre paper i no influiríem en la política espanyola".

stats