Política 17/08/2016

El PSC pressiona perquè el PSOE vengui cara una possible abstenció

Iceta demana que Rajoy es retiri per debatre l’aval a un altre candidat del PP

Sara González
3 min
El PSC pressiona perquè el PSOE vengui cara una possible abstenció

BarcelonaEl pitjor escenari polític per al PSC de cara a la tardor seria un PSOE que acabés cedint i facilitant un govern del PP en segona volta. De portes endins, els socialistes catalans reconeixen que, en un moment en què intenten revifar el partit a Catalunya, seria una dura estocada haver d’entonar un relat per justificar un canvi d’opinió de Pedro Sánchez. El mal menor el va apuntar ahir el mateix líder del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista a El País : si s’ha de donar un cop de mà al PP per evitar unes terceres eleccions encara que sigui amb una abstenció en segona votació, almenys que el president no sigui Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per als socialistes catalans no ha canviat res perquè el PSOE modifiqui el veto a l’actual president en funcions. L’única escletxa que veu Iceta perquè Sánchez compleixi amb els seus tres no -no a Rajoy, no a formar govern i no a unes terceres eleccions- és que el president sigui o un altre dirigent popular o bé un independent. Així doncs, del llistat de línies vermelles exclou ara el no al PP malgrat que aquest no sigui l’escenari desitjat. És més, dirigents de la direcció del PSC preferirien que, abans d’arribar a aquesta situació, Sánchez intentés un cop més formar govern de la mà de Podem i la condescendència de Ciutadans. Hi ha qui, fins i tot, prefereix pagar el preu d’anar a unes terceres eleccions i assumir el risc d’obtenir un pitjor resultat electoral.

Una sortida al “problema català”

I és que, tot i que Iceta posa sobre la taula l’opció d’avalar un candidat del PP que no sigui Rajoy, dirigents del seu entorn més pròxim es pregunten per a què serviria cedir si a canvi no s’obté cap contrapartida política. “No podem donar suport a cap govern que no prevegi una sortida del problema català. Canviar la persona sense més no serveix de res”, afirma un dirigent de la cúpula del PSC.

Aquest mateix membre de l’equip d’Iceta entén, a més, que des del punt de vista del PSOE són assumibles les condicions “de regeneració” que Ciutadans ha plantejat al PP per abstenir-se en la investidura si s’afegís també la prioritat de sortir de la crisi amb la creació d’ocupació i la protecció del sistema de pensions. Però alerta que des de Ferraz s’ha de tenir en compte també una solució al conflicte territorial i que, per tant, no es pot facilitar un govern del PP que no consideri res més que l’immobilisme que fins ara ha abanderat davant el procés sobiranista català.

Ara bé, el PSC, com el PSOE, està d’acord que cal respectar els tempos, i ara és prioritari que Rajoy fixi una data per a la investidura. “Situen sobre nostre la pressió quan, en realitat, hauria d’estar sobre el PP”, lamenten. Sánchez ha exhibit durant tot l’estiu contundència a l’hora de reivindicar el veto a Rajoy tant en la primera com en la segona volta malgrat que dirigents històrics com l’expresident Felipe González li reclamaven que cedís. Per als socialistes catalans, l’actitud de Sánchez ha sigut encertada, però hi ha qui dóna per fet que si l’amenaça d’unes terceres eleccions és real o bé Rajoy es retira de la cursa, el secretari general no tindrà més remei que encarar un replantejament.

“No he llegit ni sentit declaracions de cap dirigent socialista en actiu plantejant un canvi en el posicionament que ells mateixos defensen en el comitè federal”, va dir Iceta a El País,fent una crida a fer pinya amb Sánchez. Però, malgrat tot, el PSC haurà d’acatar un eventual canvi d’escenari -tret que es rebel·li en contra de la decisió majoritària del PSOE- i explicar-ho als catalans amb totes les seves conseqüències.

stats