Política 03/05/2013

El PSC proposa regular el finançament autonòmic en la Constitució

"El federalisme està especialment indicat per vertebrar estats que contenen diferents nacions, i per això resulta adequat per a Espanya", afirma el document

Efe
3 min

BarcelonaEl PSC proposa una reforma federal de la Constitució que reguli el sistema de finançament de Catalunya i la resta d'autonomies en nom de la transparència i lleialtat institucional, i alhora advoca per donar "un nou caràcter" als estatuts i que se'ls consideri "Constitució de la comunitat autònoma". El document del PSC, titulat 'Per una reforma constitucional federal', consta de 41 pàgines i ha estat elaborat per la Fundació Rafael Campalans, amb la coordinació de Miquel Iceta i amb la participació de Carme Chacón, Jaume Collboni, Meritxell Batet, Xavier Arbós, Eduard Roig, Joaquín Tornos i Francesc Vallès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest document, segons fonts del PSC, representa el "punt de partida" des del qual aquest partit afrontarà el debat territorial, tant a nivell intern com extern, i serà presentat oficialment a Barcelona i a Madrid a nivell polític, acadèmic i social. Els socialistes catalans creuen que "el federalisme està especialment indicat per vertebrar Estats que contenen diferents nacions, i per això resulta adequat per a Espanya", de tal manera que sigui una eina que delimiti amb més precisió que l'actual el repartiment de competències entre l'Estat i les administracions territorials.

El PSC advoca per una "nova distribució de competències" en la qual aquestes "derivin de la mateixa Constitució, tot suprimint clàusules de prevalença o supletorietat que eren fonts de confusió". També el PSC rebutja "quedar impassibles" davant la bretxa "cada vegada més gran entre catalans i la resta d'espanyols" després de la sentència del Tribunal Constitucional que "va alterar" l'Estatut, i proposa per lluitar contra aquesta situació una reforma federal de la Constitució que "culmini la lògica evolució de l'Estat de les Autonomies".

El finançament, a la Constitució

Una de les qüestions més innovadores del document és el seu suggeriment que "les bases del sistema de finançament i la garantia d'un comportament transparent i lleial de totes les instàncies" siguin "funcions que ha d'assumir la Constitució en un Estat compost". Davant el "silenci" de l'actual Constitució, els socialistes catalans volen que la reforma serveixi per a "constitucionalitzar" cinc conceptes clau del finançament autonòmic, més enllà que després es desenvolupi una llei específica. Aquests conceptes són "suficiència de recursos", "solidaritat i ordinalitat", "bilateralitat i multilateralitat", "autonomia en la recaptació" i "corregir les disfuncionalitats".

El PSC vol que la carta magna reculli el "principi d'ordinalitat", que hauria d'impedir que les "comunitats autonòmiques més dinàmiques –com Catalunya– perdin incentius a seguir creixent i aportant al conjunt". També parla de "solidaritat i suficiència", de tal manera que la Constitució dibuixi "un sistema transparent i generalment acceptat que determini el criteri d'equitat aplicable i els mitjans per aconseguir-ho tant en referència a l'anivellament de serveis com a les polítiques de reequilibri territorial".

Els socialistes catalans també tenen clar que hi ha d'haver una actuació compartida entre Estat i autonomies en la gestió i recaptació dels impostos i en la lluita contra el frau fiscal. De forma més detallada, el document del PSC suggereix adoptar una "forquilla" en la distribució dels percentatges de recaptació dels grans tributs estatals (IRPF, IVA, etc.) entre l'Estat i les CA tenint en compte en cada cas la dinàmica de despesa autonòmica i estatal, sobretot en el terreny social i d'inversions.

El Senat, consell federal

Quant a la reforma del Senat, i tal com ja s'havia suggerit en alguna ocasió, el PSC proposa convertir-lo en un "consell federal" integrat per representants dels governs autonòmics, amb un nombre mínim de tres membres per cada comunitat, més un per cada milió d'habitants. Les seves funcions principals serien aprovar les lleis bàsiques de l'Estat, juntament amb el Congrés dels Diputats, i dirigir les relacions entre les CA amb l'Estat i amb la Unió Europea (UE). "La decisió del Senat sobre les lleis que de fet delimiten les competències autonòmiques ha de reduir dràsticament els conflictes en la mesura que són les mateixes CA les que tenen la decisió al Senat", apunta el document del PSC.

Aquest informe també recull la idea que el recurs d'inconstitucionalitat dels estatuts autonòmic sigui previ a l'aprovació definitiva, així com abans del referèndum, com és el cas de Catalunya.

stats