Política 05/04/2016

PSOE, Podem i Ciutadans es reuniran dijous per primera vegada per buscar un acord que eviti noves eleccions

Iglesias demanarà al PSOE que "cedeixi" i a Ciutadans que s'abstingui, mentre que els d'Albert Rivera exigiran al partit morat que doni suport amb un "sí" al pacte amb els socialistes

Ara
3 min
Podem vol escenificar avui que tanca la crisi interna i Sánchez que té l’aval de la ‘baronessa’ Susana Díaz.

BarcelonaLa primera reunió a tres bandes ja té data. Els equips negociadors del PSOE, Podem i Ciutadans es reuniran aquest dijous a les 16.30 h al Congrés, segons han informat fonts socialistes i de la formació taronja. Serà el primer cop que es trobin els tres partits després que ho acordessin els secretaris generals del PSOE, Pedro Sánchez, i Podem, Pablo Iglesias, en la reunió de la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu de la trobada és obrir les negociacions sobre un possible acord d'investidura i de govern, malgrat que tant Podem com Ciutadans es veten mútuament i ja han avançat que no participaran en cap executiu si hi ha representants de l'altre partit. Ara bé, a la reunió no es trobaran els líders dels tres partits, ja que si bé Iglesias sí que hi acudirà, Albert Rivera i Pedro Sánchez han delegat en els seus equips negociadors.

L'acord, això sí, es negocia ja a contrarellotge. El 2 de maig acaba el termini i, si el Congrés no ha escollit un president aquell dia, es convocaran automàticament noves eleccions, un escenari plausible tenint en compte la complexitat de les negociacions.

Després del pacte entre PSOE i Ciutadans falta encaixar una tercera peça perquè la investidura pugui tirar endavant. Aquest tercer partit podria ser Podem, tot i que Ciutadans prefereix el PP, que ja ha dit que de cap manera donarà suport a aquest acord perquè van ser ells els qui van guanyar les eleccions. Segons va dir ahir a 'El Hormiguero' el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la reunió demanarà al PSOE que "cedeixi una mica" i a Ciutadans que s'abstingui i deixi governar PSOE i Podem. En canvi, Ciutadans exigirà a Podem que doni suport amb un 'sí' al pacte signat amb el PSOE, i no amb una abstenció, com havien demanat fins ara.

Al seu torn, el portaveu del PSOE al Senat, Oscar López, ha afegit pressió a Podem perquè renunciï al referèndum en afirmar que ja hi hauria govern a l'Estat si el PSOE hagués cedit en la convocatòria d'una consulta. Però els socialistes, ha dit, rebutjaran sempre "fer descansar la governabilitat d'Espanya en forces que estan plantejant la independència de Catalunya, com ERC i Democràcia i Llibertat".

El panorama el segueix des de la barrera el PP. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat a Telecinco el pacte PSOE-Ciutadans, però també un eventual acord PSOE-Ciutadans-Podem perquè és "sectari i poc democràtic". Els arguments són que els set milions de votants que van apostar pel PP "es mereixen un respecte" i que l'acord és "dolent" per al país perquè no garanteix l'estabilitat de l'executiu.

Santamaría ha emplaçat Sánchez a decidir entre si deixa governar el PP –o governa amb ells– o bé aposta per un "govern amb Podem". Si les negociacions per fer Sánchez president fracassen, la número dos de Mariano Rajoy ha confirmat que el president tornarà a intentar la gran coalició amb el PSOE.

Colau critica Ciutadans

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat a la SER que "no ens podem permetre perdre l'esperança" i que la seva obligació és "dialogar i buscar solucions". "Per nosaltres no serà", ha expressat, i ha denunciat que és Ciutadans qui els ha exclòs. En aquest sentit, ha defensat que els votants del PSOE "van fer-ho perquè fes un govern de canvi" i ha insistit que sempre estan "disposats a parlar".

stats