Política 02/01/2017

La gestora del PSOE diu que vol decidir amb el PSC els pactes electorals dels socialistes catalans

Mario Jiménez creu que una possible aliança amb el partit d'Ada Colau s'hauria de decidir entre tots

Ara
3 min
El president de la gestora del PSOE i president asturià, Javier Fernández

BarcelonaLa gestora del PSOE vol que el seu partit participi en les decisions del PSC sobre els pactes electorals en els comicis autonòmics i municipals a Catalunya, ja que el partit català és la marca dels socialistes en aquesta comunitat. "Aquesta és una les decisions que hem de compartir", ha declarat el portaveu d'aquest òrgan, Mario Jiménez, que reivindica així "l'aportació" de les dues organitzacions polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha manifestat en una entrevista amb Europa Press, després de ser preguntat sobre la possibilitat que el PSC acordi una aliança electoral amb el partit d'esquerres que prepara l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per a concórrer en futurs comicis. La ponència política que els socialistes catalans van debatre en el seu congrés del passat mes de novembre incloïa aquesta opció.

Jiménez ha explicat que el PSC és "la marca" del PSOE a Catalunya en les eleccions municipals i autonòmiques, mentre que el PSOE ho és del PSC a les generals i europees. Així doncs, ha argumentat que en prendre una decisió en l'àmbit dels comicis autonòmics, el PSC "està decidint també pel PSOE". "I pel PSOE només pot decidir el PSOE", ha subratllat.

En aquest sentit, ha defensat que és "essencial" que el PSOE i el PSC, en el marc de la comissió negociadora creada per abordar les relacions entre els socialistes, aconsegueixin un acord en els àmbits polític i electoral. "Som dues organitzacions independents i autònomes que s'han de trobar en el terreny polític i en l'electoral", ha reiterat.

No obstant això, creu que la relació orgànica i organitzativa entre els dos partits és una qüestió merament "instrumental", perquè el transcendental segons els dos partits és trobar els "mecanismes" que els "garanteixin un millor funcionament" en aquests dos plans. "L'organitzatiu és instrumental enfront de l'essencial", ha reblat.

També ha afirmat que tots els socialistes tenen "clar" que el camí és aconseguir l'"equilibri" entre les dues organitzacions, al mateix temps que ha advocat per "una relació harmònica i simètrica" entre elles.

El vot del PSC a les primàries del PSOE

Això sí, no ha volgut pronunciar-se sobre si els militants del PSC poden o no votar a les primàries per elegir el líder del PSOE, mesura que l'eurodiputada socialista Elena Valenciano -membre de la comissió bilateral PSOE-PSC- va assegurar que està "sobre la taula", en una entrevista amb Europa Press.

"Això és el que hem de delimitar. Quins són els procediments participatius i com s'articulen perquè hi hagi una relació equilibrada", s'ha limitat a dir sobre això.

El parlamentari andalús tampoc ha volgut confirmar l'existència d'un acord entre el PSC i el PSOE al voltant del terme 'nació', i ha incidit en el fet que és una "tasca" de la comissió bilateral aconseguir la "cassació" entre els pronunciaments polítics del PSC -articulats en les seves resolucions en el congrés- i el que està formulat en la Declaració de Granada sobre el model territorial.

"Jo crec que hi ha una voluntat expressada tant pel PSOE com pel PSC de tornar les coses al seu lloc, que és Granada, i allà on es va formular el nostre model", ha dit, per després subratllar el "pas important" que ja ha fet el PSC a "renunciar" al dret a decidir i la via canadenca.

Sobre el model territorial, ha afegit que el PSOE és conscient que s'ha d'obrir "un diàleg amb el conjunt de les forces polítiques" de cara a abordar una reforma de la Constitució. Aquesta reforma, ha defensat Jiménez, "haurà d'incorporar una nova visió" i una "evolució" de l'Estat de les Autonomies.

stats