Política 29/02/2016

El PSOE limita la nova oferta a l'esquerra a canvis semàntics i una llei de llengües

En cap dels documents enviats a Podem, En Comú Podem, En Marea, Compromís i IU es compromet a derogar la reforma laboral ni desenvolupa la reforma federal

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns davant del comitè federal que l'oferta que enviava als partits de l'esquerra anava "molt més enllà" de l'acord amb C's

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns davant del comitè federal, reunit a Ferraz, que enviaria una proposta a tots els partits de l'esquerra que aniria "molt més enllà" de l'acord segellat amb Ciutadans. Però els documents enviats per separat a cadascun dels partits, i personalitzats per a Podem, En Comú Podem, En Marea, Compromís i IU, no inclouen grans canvis més enllà d'algunes novetats només semàntiques. No contradiu res amb el que ja s'ha firmat amb Ciutadans i es limita a incloure algunes mesures, com la proposta d'una llei de llengües per seduir a En Comú Podem. A grans trets, es tracta d'una oferta limitada per guanyar la batalla del relat amb Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aprovar una llei que defensi i promogui a tota Espanya totes les llengües com a patrimoni cultural que ens identifica", diu el document enviat a la confluència catalana. Es tracta de la mesura que el PSC ja va impulsar al Senat l'anterior legislatura i que la majoria absoluta del PP va tombar. Just la setmana passada, membres socialistes, de la mà de més de 200 personalitats del món de la cultura i l'acadèmia, impulsaven un manifest per a un "Espanya plurilingüe". Per al PSC, promoure la convivència de les diferents llengües de l'Estat frenaria l'independentisme.

El document també inclou promoure la difusió de les llengües cooficials a través de l'Institut Cervantes, en cooperació amb organisme dependents de les comunitats, incrementant significativament l'oferta de cursos en aquestes llengües. Una proposta que ja estava al programa del PSOE pel G-20 i en l'acord amb C's.

Sense rastre de la reforma federal

El que també cau en totes les propostes és la proposta de reforma federal de l'Estat, després que el PSOE ja apostés per un federalisme de mínims en el seu document negociador. En cap dels documents apareix la paraula "federal", així com tampoc una resposta al debat territorial, tal i com ha reclamat aquest dilluns davant del comitè federal el secretari general del PSOE, Miquel Iceta. Tampoc inclou la clàusula específica que va demanar C's i que contempla el veto a un referèndum a Catalunya.

En la línia del que ha defensat sempre el PSC, proposa el "compliment dels compromisos pressupostaris de l'Estat recollits a l'Estatut". És a dir, el nivell d'inversions.

Derogar la 'llei mordassa', però només per a IU

Sánchez ha reiterat aquest dilluns que el PSOE, en l'acord amb C's, aposta per la derogació de la reforma laboral del PP, però en cap dels textos enviats als partits de l'esquerra ho inclou. Com a novetat, només es compromet a derogar la llei de Seguretat Ciutadana, quan en l'acord amb el partit taronja només parlava de revisar-la. Això sí, aquesta mesura només l'inclou en el document amb IU, que ja van tancar fa dues setmanes. Pel que fa la LOMCE, la llei Wert, es torna a comprometre a paralitzar-la. Amb tot, en la introducció del document a IU parla de derogar la LOMCE.

Sobta que les propostes a IU són molt més àmplies que no pas les de Podem. Inclou també acabar amb la presó permanent revisable -o cadena perpètua-, a la qual el PSOE va votar a favor amb el PP a canvi d'un pacte antijihadista.

Una agenda valenciana i gallega

En la proposta a Compromís s'inclou una agenda valenciana, emmarcada sobretot de cara el turisme. Es compromet a donar suport a la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco i la declaració de Benidorm com a ciutat turística.

En el document als valencians també inclou una de les propostes de Podem sobre mitjans de comunicació: "garantir la imparcialitat, pluralisme, qualitat i sostenibilitat financera dels mitjans de comunicació públics, tant de titularitat publica com privada, a través de la introducció d'un sistema d'elecció que garanteixi la independència, la professionalitat i l'objectivitat del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals".

Pel que fa En Marea, inclou mesures de suport al sector pesquer, naval i rural.

Nova oferta del PSOE a En Comú Podem
Nova oferta del PSOE a Podem
Nova oferta del PSOE a IU-Unitat Popular
Nova oferta del PSOE a En Marea
Nova oferta del PSOE a Compromís
stats