Política 21/10/2014

El Pacte pel Dret a Decidir estudia reunir-se divendres per avaluar el nou 9-N

S'intensifiquen els contactes entre ERC, ICV-EUiA i la CUP per tancar una posició comuna aquest dimarts

Europa Press
2 min

BarcelonaEl Pacte Nacional pel Dret a Decidir estudia reunir-se aquest divendres per "avaluar" el nou escenari que s'ha obert a Catalunya després que el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciés la setmana passada que no es pot celebrar la consulta original en els termes previstos pel decret del 27 de setembre -per la suspensió del TC- i es farà un procés participatiu amb urnes. Fonts de l'organisme han explicat a Europa Press que el coordinador del Pacte, l'expresident del Parlament Joan Rigol, està mantenint contactes per veure si existeixen els suports suficients per convocar la reunió el divendres, que seria a la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Pacte aglutina el Govern, els partits i fins a 3.000 entitats econòmiques, sindicals i socials que avalen el dret a decidir dels catalans, i no s'ha reunit des que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre cautelarment la consulta i Mas va decidir modificar el format original. Si no es veuen abans les cares, la reunió del Pacte suposaria fer asseure en una mateixa taula el president de la Generalitat, Artur Mas, i els líders d'ERC, Oriol Junqueras, d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i de la CUP, David Fernández, cosa que no passa des de la trencadissa de dilluns passat.

Fins ara el pacte s'ha reunit tres vegades, l'última, el 18 de juliol d'aquest any, quan es va acordar demanar per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, que dialogués amb el president Mas i avalés la consulta del 9 de novembre.

Demanda sindical

Divendres passat els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, han reclamat al president del Pacte Nacional i expresident del Parlament, Joan Rigol, la convocatòria d'una nova reunió per analitzar la proposta de Mas. Els sindicats consideraven que l'escenari havia canviat des de l'últim comunicat del Pacte avalant un 9N sobre la base de la Llei de consultes no referendàries, i entenien que era necessari tornar a reunir-se per analitzar la nova situació i buscar la màxima unitat al voltant del dret a decidir.

També segueixen analitzant les possibilitats al voltant del 9-N ERC, ICV-EUiA i la CUP, que aquest dilluns van començar a sondejar un acord en el qual reclamen a Mas la convocatòria d'eleccions de manera immediata, i que aclareixi que el 9 de novembre no se celebrarà una consulta, sinó un procés participatiu. Aquest dimarts al matí republicans i ecosocialistes seguien a l'espera d'una resposta de l'esquerra independentista, que aquest dilluns a la nit va demanar en un comunicat que les 11 condicions que exigeix per garantir la consulta no s'utilitzin com a "arma llancívola" entre partits .

A l'espera de veure si poden oficialitzar un acord conjunt entre els tres grups, aquest dimarts al matí s'han produït alguns contactes al Parlament entre dirigents d'ERC, ICV-EUiA i CUP per intentar aconseguir una proposta de consens. Alhora, els grups fa dies reunint-se de manera bilateral amb representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per buscar un 9N amb el màxim d'unitat possible, unes trobades que també han produït aquest dimar

stats