Política 13/10/2017

El Parlament convocarà un ple per dimecres amb la incògnita de si la CUP hi assistirà

L'independentisme no tindrà majoria si els cupaires abandonen l'activitat parlamentària ordinària

Europa Press
2 min
Votació de l'últim ple del Parlament abans de les vacances

BarcelonaLa mesa i la junta de portaveus del Parlament es reuniran dilluns al matí per programar l'ordre del dia d'un ple previst per dimecres i dijous, després de sis setmanes marcades pel full de ruta independentista en què no hi ha hagut sessions de control al Govern ni activitat ordinària. Ho han explicat a Europa Press fonts parlamentàries, que assenyalen que és urgent reprendre l'activitat i exercir la funció de control al Govern que té el Parlament, si bé admeten que resulta estrany celebrar un ple "com si res, després de tot el que ha passat aquestes setmanes ".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple es va reunir dimarts, però ho va fer de forma extraordinària per la compareixença a petició pròpia del president Carles Puigdemont, que va portar els resultats del referèndum a la cambra i va assumir que havien de traduir-se en una declaració d'independència, si bé vuit segons després va demanar suspendre'n els efectes per donar marge al diàleg. Aquesta decisió va enervar la CUP, que aquest dissabte té previst reunir el consell polític de la formació per decidir si abandona l'activitat parlamentària ordinària fins que Puigdemont reactivi la declaració d'independència com a mesura de protesta.

De reeixir aquesta estratègia, es perdria la majoria independentista al Parlament i l'ordre del dia del pròxim ple el fixaria l'oposició, que tindria la majoria de vots -l'agenda dels plens l'estableix la junta de portaveus, en la qual, a diferència de la mesa, JxSí no té majoria absoluta i necessita els vots de la CUP-. A més, si la CUP decideix no acudir al ple, JxSí tampoc tindria majoria per aprovar les lleis i mocions que s'hagin de tractar en el ple de dimecres i dijous.

L'activitat ordinària es va congelar després del ple del 6 i 7 de setembre, en què es van aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica i es va constituir la Sindicatura Electoral de Catalunya, l'autoritat electoral del referèndum de l'1 d'octubre. Des de llavors no ha tornat a haver-hi plens ordinaris: als 15 dies n'hi havia un de previst però es va cancel·lar a petició de JxSí i la CUP per l'excepcionalitat de la situació i pel context de campanya electoral del referèndum de l'1 d'octubre.

S'estudia que el contingut del ple de dimecres tracti temes com el projecte de llei de ports, dos debats a la totalitat, una proposició de llei sobre el sector audiovisual i la modificació de la llei d'educació de Catalunya (LEC). La inactivitat del Parlament ha generat malestar a l'oposició perquè encara no s'ha convocat el ple per celebrar el debat de política general. El reglament del Parlament recull que un dels primers plens després de les vacances d'estiu ha de ser el de política general, per abordar els temes candents del curs polític, però JxSí i la CUP l'han frenat fins ara.

stats