Política 10/10/2017

La CUP considera "tocada" la confiança en el Govern i es planteja abandonar "l'activitat parlamentària ordinària"

Els cupaires critiquen que no s'hagi declarat la independència i demanen que es faci en un mes

Núria Orriols
3 min
La CUP considera "tocada" la confiança en el Govern i es planteja abandonar "l'activitat parlamentària ordinària"

BarcelonaCares llargues. Aquesta era la imatge de la bancada de la CUP quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assumit el mandat del referèndum de l'1 d'octubre però ha demanat al Parlament que se suspengui la declaració d'independència per trobar una via de diàleg. La portaveu parlamentària, Anna Gabriel, ha expressat el malestar des de l'hemicicle i el portaveu del secretariat, Quim Arrufat, ho ha fet posteriorment des de la sala de premsa de la cambra catalana. Els cupaires consideren que la confiança en el Govern ha quedat "tocada", i han anunciat que debatran en el pròxim consell polític la possibilitat d'abandonar "l'activitat parlamentària ordinària", fins que no es facin passes decidides per declarar que Catalunya es constitueix en una república independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No era això el que nosaltres ni tampoc la gent que va defensar amb sang i dolor les urnes l’1 d’octubre havíem pactat", ha sentenciat Arrufat, que ha afegit que no servirà per aconseguir la mediació internacional i que tampoc és l’estratègia adequada de cara a les mateixes files independentistes. És per això que han demanat a Puigdemont que limiti el període obert de diàleg –per a ells hauria de ser d’un mes– i que després porti en seu parlamentària la declaració d’independència.

D’acord amb el que ha dit Arrufat, els cupaires i Junts pel Sí havien treballat en una declaració d’independència que s’havia de llegir en seu parlamentària i, per tant, s’havia de proclamar la República Catalana. Tanmateix, sí que havien acceptat un ajornament de la seva efectivitat per donar espai al diàleg. Segons fonts de la formació, la signatura de la declaració d’independència i la seva lectura a l’auditori del Parlament ha sigut fruit d’una negociació 'in extremis' abans que comencés el ple.

Visiblement enervats, els membres del secretariat de la CUP han assegurat que la situació ha generat "confusió" entre la ciutadania i que a última hora s’ha canviat el guió sense comptar amb ells. És per això que han anunciat dues mesures: la convocatòria d’un consell polític per suspendre l’activitat parlamentària ordinària i la petició a Puigdemont perquè fixi un límit de temps per a la mediació. Però no només això: Arrufat ha asseverat que la CUP no permetrà que acabi la legislatura sense que s’apliqui el mandat del referèndum de l’1 d’octubre.

A l'hemicicle abans s'havia expressat de manera similar la diputada cupaire Anna Gabriel, que s'havia mostrat compromesa a defensar els resultats el Parlament, tot afirmant que no es poden "suspendre els efectes de res".

"Creiem que avui tocava proclamar solemnement la República Catalana i que potser hem perdut una ocasió. L'únic instrument eficaç és la República Catalana. L'únic mitjà de negociació amb l'estat espanyol és la República Catalana", ha sentenciat la diputada Anna Gabriel. "Nosaltres no podem suspendre els efectes de res. Negociació i mediació amb qui?", s'ha preguntat la diputada, que ha dit que l'Estat nega drets civils i polítics bàsics, "atia" l'extrema dreta i envia la policia a Catalunya. "Ens agradaria pensar que l'estat espanyol abandona la via de les amenaces", ha dit Gabriel, però ha deixat clar que aquesta no és l'opció del govern espanyol. "Ens reafirmem en la voluntat de trencar el cadenat del 78, de fer efectiu el resultat de l'1 d'octubre", ha afegit. "Ja no podem suspendre. Els diputats estem cridats a defensar la República", ha sentenciat.

La cupaire ha lamentat no haver pogut fer el discurs que havia preparat, en diversos idiomes. Tanmateix, ha confessat que el seu grup s'ha assabentat que el president no proclamaria la República poc abans de començar el ple. "Hem arribat aquí gràcies a la gent i amb la gent. Gent que ha posat el cos davant pràctiques feixistes. Tota la gent que s'ha decidit a plantar cara a l'estat autoritari", ha conclòs.

stats