NOU PARLAMENT
Política 16/12/2010

Un 64% dels diputats del Parlament no tenen experiència en el sector privat

Una quarta part dels membres del Parlament són funcionaris i la pràctica totalitat ja tenia càrrecs electes amb anterioritat

Roger Tugas
1 min
El grup parlamentari del PSC s'ha reunit aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaAvui es constitueix el Parlament de la novena legislatura i els diputats que el componen ocuparan el seu escó. Tanmateix, segons un estudi de l'associació Sentit Comú per Catalunya al qual ha tingut accés l'ARA, aquests parlamentaris tenen un perfil molt diferent del del ciutadà mitjà. D'aquesta manera, per exemple, prop de dos terços dels parlamentaris no tenen experiència laboral en el sector privat, un percentatge que s'enfila fins al 90% en el cas d'ICV-EUiA i fins al 82% en el PSC. Igualment, una quarta part dels diputats catalans són funcionaris, un percentatge molt superior a la mitjana dels assalariats del país i que s'enfila fins al 50% en el cas dels ecosocialistes, però que es redueix a prop del 10% a Esquerra i el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, la classe política catalana és molt endogàmica, ja que gairebé la totalitat dels membres de la cambra provenen de càrrecs electes previs i prop d'un terç encara el compaginen actualment amb l'acta de diputat. Entre la formació dels parlamentaris hi destaquen els juristes, una “herència del franquisme” característica de “democràcies subdesenvolupades”, segons Raimundo Viejo, professor de Ciències Polítiques de la UPF, ja que aquests encara prioritzen una política de “la llei i l'ordre” poc adequada “als desafiaments de la realitat social actual”.

En l'edició en paper de l'ARA d'avui o comprant la seva versió digital podreu consultar la totalitat de l'article i de les xifres de l'estudi.

stats