Política 17/03/2016

El Parlament posa en marxa la primera llei de ruptura sense el concurs de l'oposició

La cambra nomena la ponència redactora que elaborarà la llei amb membres només de JxSí i la CUP

G. Pruna
2 min
Les forces sobiranistes tiren endavant les lleis de ruptura

BarcelonaPrimer pas de les lleis de ruptura. Després de gairebé un mes de debat a la mesa del Parlament sobre la tramitació de les tres lleis de desconnexió, la comissió d'Economia de la cambra ha nomenat aquest dijous la ponència redactora de la proposició de llei de l'Administració Tributària Catalana, que només comptarà amb representants de Junts pel Sí i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com havien avisat, la resta de grups s'han negat a nomenar els seus ponents al·legant que la creació de la ponència va en contra del reglament del Parlament i de l'informe que van presentar els lletrats. Des de JxSí, però, s'ha defensat que ja no es tracta d'una ponència conjunta sinó d'una "ponència redactora".

Malgrat tot, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP s'han negat a nomenar els seus representants. Joan Coscubiela (CSQP) ha criticat la decisió del Junts pel Sí i la CUP i ha ironitzat dient que més que una ponència conjunta serà una ponència "CUPjunta", ja que només comptarà amb Maria Senserrich i Roger Torrent per part de la coalició i amb Anna Gabriel i Eulàlia Regüant per part de la CUP.

Des del PP, Alejandro Fernández ha avisat els dos grups independentistes que el camí de d'unilateralitat els porta al "fracàs", i ha criticat que s'hagi desautoritzat els lletrats del Parlament. "No només han decidit no respectar la legalitat espanyola, sinó que tampoc respecten la catalana", ha conclòs.

El president de la comissió d'Economia, Antoni Castellà, ha recordat a tots els grups que, malgrat el rebuig inicial a participar-hi, tenen la possibilitat d'incorporar-se a la ponència quan vulguin.

Recursos al Tribunal Constitucional

Ciutadans, PSC i PP ja han anunciat que portaran la creació de les ponències al Tribunal Constitucional ja que consideren que es vulneren els seus drets com a diputats. De fet, Ciutadans ha presentat el seu aquest dijous a la mateixa hora que es posava en marxa la primera ponència redactora. El PSC ja va presentar el seu la setmana passada i el PP preveu fer-ho en els propers dies.

stats