Política 22/10/2017

Pedro Sánchez diu ara que encara hi ha temps per aturar el 155

Maroto defensa el 155 però assenyala també que "és l'últim moment de reflexió dels secessionistes"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant la clausura del congrés del PP madrileny. EFE

MadridTant el PP com el PSOE defensen ara que encara és possible fer marxa enrere en l'aplicació de l'article 155, malgrat que aquest dissabte la Moncloa insinuava que ja no es pot recular per aturar la intervenció total de l'autonomia de Catalunya. Així ho ha posat sobre la taula el vicesecretari de política social i sectorial del PP, Javier Maroto, aquest diumenge des de Sant Sebastià, on ha assenyalat que "és l'últim moment de reflexió dels secessionistes". En la mateixa direcció s'ha expressat el secretari general dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, durant la clausura del congrés del PSOE madrileny. "Si el 155 s'activa a Espanya dependrà de la decisió última de Puigdemont", ha dit. Dimecres fonts del govern espanyol assenyalaven que hi havia temps per paralitzar la intervenció abans d'aprovar-la al Senat divendres que ve si el president de la Generalitat convocava eleccions autonòmiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el PSOE com el PP fan pinya per defensar l'abast de la intervenció. Sánchez ha assegurat que "el problema de Catalunya no és Espanya", sinó que "són els seus mals governants que fan de la divisió i la il·legalitat la manera de fer política". Ho ha trufat en un discurs en què també ha llançat atacs a les polítiques del govern de Mariano Rajoy, tot i no jutjar, en aquesta afirmació, que el president espanyol sigui un "mal governant".

Sánchez també considera que "la democràcia està amenaçada" per l'independentisme, al qual ha posat al nivell dels moviments d'extrema dreta de França, Hongria i Polònia, perquè opina que "l'arrel del que passa a Catalunya no és tant un problema d'identitat com un problema de desigualtat social".

El PP alerta Urkullu

El PP ha anat més enllà i ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport al Govern per dir que "s'està fent un cop a la democràcia". Maroto creu que amb afirmacions com aquesta també posa en "risc l'estabilitat d'Euskadi" i que hi ha "ingredients" que poden fer que segueixi el mateix camí que Catalunya si es deixa encomanar els "aires de ruptura".

Maroto també s'ha sumat a les declaracions del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, en assegurar a la BBC que "molts dels casos de violència de l'1-O eren falsos". El portaveu popular ha acusat l'independentisme de "manipular la informació" i "tractar d'enganyar els mitjans de comunicació internacionals aportant dades falses, inflades i exagerades del que va passar l'1 d'octubre".

stats