Política 27/05/2016

Sánchez assegura que, per culpa del procés, Euskadi i Galícia "parlen ja de dret d'autodeterminació"

El líder del PSOE diu ara que "no vetarà" cap partit ni "arraconarà ningú" després del 26-J i que no hi haurà unes terceres eleccions

Sara González
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, arribant al Cercle d'Economia.

SitgesEl líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que si no hi ha hagut govern a Espanya és perquè el conflicte català no s'ha resolt. "És evident que la política catalana i el fet que no s'hagi solucionat ha impedit que hi hagi un govern a Espanya", ha etzibat en el seu discurs en les jornades del Cercle d'Economia a Sitges. El secretari general dels socialistes ha culpabilitzat Podem i la seva defensa del dret a decidir i ha assegurat que aquest concepte ha estat utilitzat d'una "manera perillosa" perquè ha propiciat que "s'estigui parlant ja del dret a l'autodeterminació de Galícia i Euskadi", i encara podria estendre's també "a altres" territoris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha insistit, un cop més, que l'aposta del PSOE és una reforma de la Constitució en la qual es blindin les bases d'un model de finançament que ha de garantir el principi d'ordinalitat i garanteixi la igualtat per càpita dels ciutadans.

"No vetaré cap força política ni arraconaré ningú". Aquesta ha estat la consigna que ha llançat Sánchez quan ha parlat sobre la formació de govern després de les eleccions del 26-J, tot afegint que no hi haurà unes terceres eleccions. No ha especificat, com ha fet en altres ocasions, que no estigui disposat a dialogar amb el PP o amb els partits independentistes. De fet, ha subratllat que els socialistes han demostrat que són capaços de gestionar "millor que ningú la complexitat política" que viu Espanya, perquè és "qui millor s'entén" amb diferents formacions de l'espectre polític.

El líder del PSOE ha volgut deixar clar que si el seu partit és el més votat en els pròxims comicis, Espanya tindrà govern en tan sols una setmana. A més, ha dit, aquest no serà un "govern qualsevol, sinó que serà "net, dialogant i social".

La igualtat, "motor de creixement"

Sánchez també ha defensat, com ahir ho van fer Pablo Iglesias i Ada Colau, que cal combatre la desigualtat. "La igualtat és un motor de creixement. Les polítiques socials són una qüestió d’eficiència econòmica i no només d’ètica i d’ideologia", ha assegurat. És per això que ha dit que és "imprescindible" recuperar part de les retallades que s’han fet en els últims anys i apostar per una millor priorització a l’hora de destinar els recursos dels contribuents.

El líder dels socialistes ha recordat que un 28% dels ciutadans de l’estat espanyol estan en risc de pobresa i que hi ha un "15% de treballadors pobres que no arriben a finals de mes". En aquest context, ha apostat per un increment d’un 5% del sou mínim interprofessional i una política fiscal més "justa i eficient". Sánchez ha afirmat que "no es tracta d'inventar la roda, com demanen alguns, sinó de reformar el que ja hi ha".

Ara bé, un dia després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés una rebaixa fiscal de les rendes baixes, Sánchez ha volgut deixar clar que "a Espanya no es poden abaixar els impostos", perquè això implicaria necessàriament "retallar l'estat del benestar". El secretari general del PSOE sí que s'ha compromès amb el corredor mediterrani, un projecte que, ha assegurat, serà una "prioritat" si els socialistes estan al govern.

stats