Política 05/05/2015

Sí a la dació en pagament "retroactiva", no a una renda universal: el programa de Podem per al 24-M en 10 claus

Proposa també un control mensual de les despeses dels diputats autonòmics, aturar les privatitzacions "en la mesura del que sigui possible" –un terme recurrent al document– i un registre de corruptes condemnats

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Presentació del programa marc autonòmic de Podem al Círculo de Bellas Artes de Madrid. EFE

MadridPodem presenta aquest dimarts el programa marc autonòmic. Un total de "215 mesures per a un projecte de país" que segur que no agradaran als "defraudadors", a "Rato i el seu amic Montoro", ha assegurat Pablo Iglesias en un acte celebrat al Círculo de Bellas Artes de Madrid. El document no inclou, en cap moment, el reconeixement del dret a decidir, un concepte que sí que apareixia en el programa de les europees. Recollim a continuació les 10 claus d'un "programa realista", tal com el defineix el mateix partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Renda mínima d'inserció: Si bé en el programa de les europees es proposa una renda bàsica universal, ara aquesta mesura cau i Podem proposa "aproximar les rendes mínimes de forma gradual i en virtut de les possibilitats del salari mínim interprofessional". És a dir, la formació promourà un increment dels trams actuals de la renda mínima d'inserció per equiparar-la amb el salari mínim i accelerarà el tràmit per cobrar-la.

2. Dació en pagament "retroactiva": "Per fi podem dir ni un desnonament més als llocs on governi Podem sense alternativa habitacional per a deudors de bona fe", ha assegurat Irene Montero, secretària de coordinació entre àrees. Per a Podem això és molt fàcil: proposa la dació en pagament "retroactiva", que en cap cas "els deutes hipotecaris puguin ser superiors al valor de la propietat hipotecada". El pla també contempla sancionar a qui tingui fins a 10 habitatges buits.

3. Jornada laboral de 35 hores: S'iniciarà un pla perquè en l'administració pública no es treballin més de 35 hores a la setmana a canvi d'una major "eficiència". Cau la proposta de les europees d'una jubilació als 60 anys.

4. Accés universal als subministraments bàsics (llum, aigua i gas): "No es procedirà a tallar el subministrament d'electricitat quan es tracti d'un habitatge habitual del consumidor i quan l'impagament de la factura es degui a motius aliens a la seva voluntat o per pobresa sobrevinguda". És a dir, no pagaran aquells amb una factura que superi el 10% de la seva renda; la part que superi aquesta quantitat l'assumirà la comunitat amb un fons contra la pobresa energètica. Pel que fa a l'aigua, es nacionalitzarà de nou. La llum i el gas, malgrat que siguin privats, han d'estar al servei públic i es sancionarà les companyies que especulin amb les preus.

5. Transparència dels diputats: Declaració de despeses mensuals per escrit de cada diputat autonòmic en l'exercici de la seva funció. Per exemple telefonia, dietes i transports. A banda, hauran de fer una declaració anual dels seus béns i interessos, i també prèvia a la presa de possessió del càrrec. La seva agenda també haurà de ser pública: mostrar les institucions o empreses amb qui s'han reunit, quins temes han tractat i, si existeix, el document abordat.

6. Registre de corruptes: "Es proposen comissions parlamentàries contra la corrupció i hi haurà un fitxer amb les persones físiques i jurídiques condemnades per corrupció".

7. Contractes públics: Totes les licitacions s'hauran de publicar amb temps perquè totes les empreses hi puguin participar en igualtat d'oportunitats. Tots els contractes públics han de ser accessibles i les bases de dades de contractes i licitacions hauran de ser en format d''open data' perquè tothom les pugui consultar.

8. Educació: Derogar la Lomce, acabar amb el decret 3+2 d'universitats, reduir les hores lectives dels professors i també les ràtios de nombre d'alumnes per aula.

9. Paralització de la privatització de la sanitat: "En la mesura del que sigui possible" –un terme que apareix de forma recurrent en el document– es paralitzaran els processos de privatització de la sanitat. També es reconeixerà l'eutanàsia, el "dret a morir sense dolor".

10. Participació ciutadana: Creació d'un escó lliure simbòlic perquè l'ocupin els ciutadans amb propostes que puguin arribar al Parlament. Reconeixement i debat de totes les iniciatives legislatives populars i participació també de manera 'online'. En cap moment es parla de referèndums ni tampoc del "dret a decidir" dels pobles, com sí que es deia en el programa de les europees.

stats