Política 22/05/2017

Iglesias retirarà la seva moció de censura si Sánchez en presenta una altra

Els dos líders ja han parlat per telèfon i han acordat tenir una "relació fluida". Comparteixen que és insostenible la situació del PP

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mobilització de Podem a la plaça del Sol dissabte passat a favor de la moció de censura a Rajoy. EFE

MadridLa victòria de Pedro Sánchez ha trastocat els plans de Pablo Iglesias, que ja comptava defensar una moció de censura a Mariano Rajoy condemnada al fracàs en un termini de tres setmanes. Podem canvia ara d'estratègia i s'ha ofert a retirar la seva moció si Sánchez en registra una altra. Ara bé, no aclareix quin és el termini que dona al secretari general electe del PSOE. Segons ha explicat el secretari d'Organització, Pablo Echenique, la "urgència" que viu Espanya no pot estar pendent dels calendaris interns dels partits. Ha obviat el fet que Sánchez no serà proclamat oficialment secretari general i que el partit comptarà amb una direcció fins al congrés federal dels dies 16, 17 i 18 de juny. Fins llavors la gestora, amb el president asturià Javier Fernández al capdavant, continua portant les regnes del partit. I ja han deixat molt clara la seva posició: un 'no' amb majúscules.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem emplena la plaça del Sol per demostrar el "suport popular" a la moció

Pablo Iglesias i Pedro Sánchez han parlat per telèfon aquest migdia, després que el líder de Podem intentés posar-s'hi en contacte durant el matí per traslladar-li la seva proposta. Segons han explicat fonts de l'equip del secretari general electe, els dos han compartit que "és insostenible la situació del PP, assetjat per la corrupció, al govern", però han coincidit que "respecten les estratègies diferents de cada organització sobre com fer oposició al PP". En aquest sentit, s'han "emplaçat a seguir dialogant de manera contínua i mantenir una relació fluida". Un pas endavant, tenint en compte les poques simpaties compartides durant el temps de govern en funció.

Iglesias va felicitar ja ahir a la nit el líder madrileny després de la victòria clara sobre Susana Díaz i van intercanviar un SMS. Sánchez va respondre'l abans i tot que missatges de molts 'barons' autonòmics. Però el secretari general electe ja ha avançat durant la campanya que no té intenció de presentar una moció de censura a curt termini. Només ho farà, "si li donen els números" més endavant, un cop tingui configurada la nova estructura del partit.

La campanya de Sánchez s'ha basat en la impugnació de l'abstenció per fer Mariano Rajoy president i ha transmès el missatge que encara és possible una majoria alternativa al Congrés. Ara se suma a la muntanya de reptes que té sobre la taula respondre Podem. "Si el PSOE presenta una moció de censura contra el PP, estem disposats a retirar la nostra i a treballar per fer fora els que saquegen i parasiten les institucions", ha assegurat Echenique.

Iglesias va tornar a emplenar l'emblemàtica plaça madrilenya de Sol, feu del 15-M, dissabte passat per demostrar el "suport popular" a la moció. Vol posar en evidència el PSOE i traslladar que, si bé està previst que la seva moció fracassi sense el suport dels socialistes, l'haurà "guanyat" al carrer. L'objectiu és aspirar a liderar un moviment anti-PP fora de les institucions, que considera segrestades per la "triple aliança". Ara aquest discurs se li trastoca amb la victòria inesperada de Sánchez. Iglesias comptava poder sumar els vots dels militants desencisats per l'auge de Susana Díaz.

Qüestió de calendaris

L'anunci de Podem, però, xoca amb els calendaris que marca la mateixa moció de censura. Podem la va registrar divendres passat i aquesta mitjanit acaba el període que tenen els partits per presentar una proposta alternativa, un termini impossible per a Sánchez, que ni compta amb un portaveu al Congrés arran de la dimissió d'Antonio Hernando ahir a la nit tant bon punt va conèixer la derrota de Susana Díaz. Està previst que la mesa del Congrés qualifiqui la moció demà dimarts. Però ara Podem dona allargs i recorda que la presidenta de la cambra, Ana Pastor, aquesta setmana "és de vacances" –té un viatge oficial– i que serà també impossible debatre la moció la següent, perquè hi ha el debat d'esmenes parcials dels pressupostos. El calendari que Pastor calculava és que finalment es debatés la setmana del 12 al 16 de juny.

Echenique ha advertit que no en tenen prou amb una declaració d'intencions de Sánchez, sinó que volen que passi de les paraules als fets consumats, i ha assegurat que no retiraran la seva moció fins que el PSOE n'hagi registrat una altra.

stats