Política 15/09/2016

Puigdemont i Junqueras fan pinya amb Homs abans que declari pel 9-N: "No estaràs sol"

El president de la Generalitat assegura que el Govern tornaria a actuar "de la mateixa manera" en una situació similar

Gerard Pruna
2 min
Carles Puigdemont i  Oriol Junqueras s'han reunit amb Francesc Homs al Palau de la Generalitat

BarcelonaMés enllà de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, el nou curs polític a Catalunya estarà marcat també pel futur judicial del procés, amb la causa del 9-N d'una banda i la possibilitat d'inhabilitar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de l'altra. Abans que dilluns el líder del PDC al Congrés, Francesc Homs, declari davant del Tribunal Suprem pel 9-N, avui el president Carles Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, l'han rebut al Palau de la Generalitat per criticar la "judicialització" de la política per part de l'Estat, donar-li suport i assegurar que "no estarà sol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha afirmat que, igual que ha passat amb la resta d'investigats en aquesta causa, el Govern els mostrarà el seu suport abans de la declaració, després i també en el cas que s'acabi produint una sentència. El president ha defensat l'actuació d'Homs i ha assegurat que l'executiu tornaria a actuar "de la mateixa manera" si es trobés en una situació similar. "Assumiríem tota la responsabilitat perquè considerem que un estat de dret es fa fort a partir de la participació i no de la judicialització".

El president de la Generalitat ha afegit que l'anhel polític dels ciutadans que s'expressa a través de les institucions està per sobre "de qualsevol altre consideració", i ha defensat que el 9-N va reforçar l'estat de dret perquè qui el reforça és "l'exercici democràtic". "El Govern segueix compromès "amb la democràcia, el dret a vot i el dret dels ciutadans a escollir el seu futur", ha resumit abans Junqueras, que ha reivindicat que aquest compromís "no caduca mai" i es mantindrà "sempre".

Aquest ha estat el primer acte de suport a Homs –que ja va declarar per la mateixa causa davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)–, però aquest cap de setmana l'exconseller participarà en dos actes més per reivindicar la consulta del 9-N: l'un, dissabte, 17, –davant del Parlament amb l'ANC, Òmnium i l'AMI–, i l'altre, diumenge, 18, a Arenys de Munt amb l'expresident Artur Mas.

A més, dilluns l'acompanyaran a Madrid l'expresident de la Generalitat Artur Mas i la plana major del Partit Demòcrata Català (PDC), així com els consellers Neus Munté, Santi Vila i Meritxell Borràs. També representants d'ERC i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

La reunió ha estat el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat els recursos d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Creu que s'ha de seguir endavant amb el processament de tots tres ex alts càrrecs per la consulta del 9-N. En la seva resolució, insisteix en la "conscient resistència" de l'expresident, l'exvicepresidenta i l'anterior consellera d'Ensenyament a la prohibició del Tribunal Constitucional.

stats