Política 02/08/2017

Puigdemont assegura que el català i el castellà seguiran sent oficials en cas d'independència

El president de la Generalitat ha contestat a les preguntes dels ciutadans sobre l'1-O a través d'un xat, i ha garantit que l'1-O "hi haurà col·legis electorals oberts"

Ara
2 min
Puigdemont: "L'1-O hi haurà col·legis electorals oberts i res no podrà impedir que obrin amb normalitat"

Barcelona"Els drets lingüístics han de quedar perfectament garantits i el dret d'opció lingüística serà com ara". Aquesta ha sigut una de les respostes que ha donat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a les preguntes que li han formulat més de 200 ciutadans, segons els organitzadors, durant mitja hora través del xat de Zonetacts. En algunes de les qüestions els ciutadans s'han interessat per la situació en què quedarien les llengües actualment oficials en una hipotètica Catalunya independent. Puigdemont ha volgut deixar clar que el català i el castellà continuarien sent llengües oficials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bona part de les preguntes, però, s'han referit a les garanties que hi podrà haver l'1 d'octubre. "Hi haurà col·legis electorals oberts, i res no podrà impedir que obrin amb normalitat", ha assegurat Puigdemont, que ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat. En aquest sentit ha defensat que "la feina del Govern és garantir" que l'1-O "hi haurà urnes". Això sí, el president de la Generalitat ha evitat respondre a una de les preguntes que li han formulat a través del xat: "Ja tenen les urnes?".

En referència a una possible inhabilitació per part del govern espanyol, el president de la Generalitat s'ha mostrat escèptic sobre aquesta possibilitat: "Dubto que es pugui inhabilitar ningú en democràcia per complir amb el que ha aprovat el Parlament". Així, Carles Puigdemont també ha aprofitat per respondre a un dels temes del dia que li ha demanat un dels ciutadans, la possibilitat que el govern espanyol avanci la convocatòria del consell de ministres al 16 d'agost. "Nosaltres tenim la nostra agenda al marge del consell de ministres", ha contestat el president de la Generalitat, després d'ironitzar amb la celeritat amb què vol actuar el govern espanyol.

Puigdemont no ha pogut respondre a tot l'allau de preguntes que ha rebut durant mitja hora. Algunes de les que han quedat sense resposta han sigut les que feien referència al paper dels funcionaris durant l'1-O. En aquest sentit, una d'aquestes qüestions la plantejava una funcionària de l'Estat: "Soc funcionària de l'administració central de l'Estat i vull ser voluntària el pròxim 1-O, puc tenir algun problema?".

En tot moment, el president de la Generalitat ha volgut esvair tots els dubtes sobre com es desenvoluparà el referèndum de l'1 d'octubre, però ha evitat entrar en detalls. Així, sí que ha afirmat que el referèndum "es farà" i ha deixat clar que el Govern no treballa "en el supòsit d'una DUI". Per això, també ha volgut esvair els dubtes sobre els suports internacionals al Procés i ha explicat que "la millor manera de guanyar suports internacionals és enviar un missatge clar el dia 1".

Els ciutadans que han participat al xat també s'han preocupat per l'endemà de l'1-O i li han preguntat al president en quina situació econòmica quedaria Catalunya si guanya el 'sí' i com es faria la transició nacional. Puigdemont ha explicat que "les negociacions" amb l'estat espanyol "les proposarà el Govern" i ha garantit que la transició es farà amb la "màxima seguretat jurídica". Sobre els dubtes econòmics que se li han plantejat, el president de la Generalitat ha assegurat que el Govern podria disposar de "16.000 milions d'euros cada any" si s'aconsegueix la independència.

El president s'ha compromès a respondre les preguntes que han quedat pendents. El 29 d'agost està previst un altre xat com el d'aquest dimecres.

stats