RENOVACIÓ NACIONALISTA
Política 26/04/2016

Puigdemont agita la refundació de CDC

El món local demana la implicació del president mentre sectors afins a Turull i Rull acosten posicions

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar la fira Alimentaria amb Ada Colau, Núria Marín i la ministra Isabel García Tejerina.

BarcelonaSosté el seu entorn que, en les últimes setmanes, Carles Puigdemont s’ha començat a “creure” que és president de la Generalitat. “Ara el comencem a veure prenent la iniciativa”, assenyalen fonts de Palau, que citen la reunió amb Mariano Rajoy com a exemple d’aquesta nova etapa en el seu -encara- curt mandat. Un altre dels canvis que ha observat el seu equip és un interès creixent en els assumptes de partit, que fins ara es mirava amb certa “mandra”. Fins al punt que Puigdemont ha pres la determinació d’implicar-se en la refundació de Convergència. ¿A què es deu aquesta voluntat? Segons diverses fonts de la direcció nacionalista, el factor clau ha sigut la petició explícita que li ha fet una representació del món local perquè “es posi al capdavant” -en l’àmbit ideològic, no de càrrecs- del procés de renovació de CDC. Així l’hi van traslladar gairebé una vintena de quadres en un dinar a Sant Martí de Llémena (Gironès) aquest diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“S’han acabat els projectes de grans lideratges personals”, va assenyalar ahir Puigdemont des dels micròfons de RAC1. A la reunió de Sant Martí de Llémena s’hi va fer la demanda unànime de reivindicar un “lideratge en xarxa” a través de “gent que està a peu de carrer” des dels municipis. Bona part dels assistents es van confessar “incòmodes” davant del creixent debat de noms que sacseja el partit, i Puigdemont va preferir no abordar la qüestió. El cert és que els moviments per bastir candidatures s’intensifiquen a mesura que s’acosta el 21 de maig, dia en què la militància decidirà si es dissol CDC per fundar una nova eina.

Grups i frontisses

Al llarg dels últims dies hi ha la sensació dins del partit -així ho assenyalen veus de la cúpula i del territori- que l’espai liderat per Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí, i Miquel Buch, president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, s’està convertint en una opció “guanyadora”. Dimarts passat, Turull i Buch van organitzar un dinar amb diversos sectors del partit -des d’alcaldes fins a diputats-, i el dia 7 de maig tenen prevista una presentació pública. Un dels noms clau d’aquesta confluència és el de la consellera de la Presidència, Neus Munté, que també és una figura molt vinculada a Puigdemont des dels temps en què els dos eren diputats. Ara han intensificat la sintonia des que tenen despatx al Palau de la Generalitat.

Des de l’entorn presidencial hi ha fonts que assenyalen que l’exalcalde de Girona té “preferència” per l’espai de Turull -“és amb qui més parla del partit, especialment per assumptes parlamentaris”, argumenta un dirigent-, però de moment no farà cap pronunciament públic. Diversos membres de la direcció consultats asseguren que la presència de Munté al costat del president del grup parlamentari de Junts pel Sí al Parlament ja és un “suport implícit” de Puigdemont. El seu cap de gabinet, Josep Rius, és membre actiu de Moment Barcelona, una plataforma plena d’afins a l’espai convergent de Turull i Buch.

El nom de la consellera de la Presidència també exerceix com a frontissa d’un hipotètic acostament entre l’entorn de Turull i el de Josep Rull, excoordinador general de CDC i ara conseller de Territori i Sostenibilitat. Munté i Rull provenen de la mateixa família socialdemòcrata, i van mantenir un dinar fa una setmana en què van “analitzar” el futur del partit. “Qualsevol missatge de consens implicarà voluntat de parlar i d’escoltar-nos”, consideren dirigents vinculats a Turull coneixedors dels contactes entre sectors.

Dirigents del partit indiquen que els afins a Rull segueixen buscant un candidat -o candidata- per a la secretaria general, però no es descarta la possibilitat que finalment hi hagi un pacte. “Una entesa passaria per l’entrada a la direcció de membres vinculats a Rull, com és el cas de Carles Campuzano o Jaume Ciurana”, mantenen fonts consultades.

El quadre el completa Germà Gordó, que ahir va assistir a la presentació de Nova Barcelona, la plataforma afí a ell i liderada per Teresa Pitarch amb la qual vol governar la federació de CDC a la capital. L’escenari actual al partit condueix a unes primàries que sectors del partit ja volen posar en pràctica per triar candidat a Madrid per a les probables eleccions del 26-J.

stats