Política 13/07/2017

Puigdemont defensa el seu dret a cessar Baiget

L’oposició dona per amortitzada la legislatura

Núria Orriols
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, saluda el nou conseller de Cultura, Lluís Puig, que s’estrenava al ple del Parlament.

BarcelonaDesprés de les crítiques rebudes arran de la destitució del conseller d’Empresa, Jordi Baiget, ahir el president, Carles Puigdemont, va retre comptes de la seva decisió al Parlament. En el marc d’una compareixença al ple, després de la sessió de control, Puigdemont va defensar la decisió. El president va elogiar la tasca de Baiget, però va remarcar la importància de la confiança entre tots els membres de l’executiu, que va més enllà de la “ideologia”. Puigdemont ja va explicar que havia perdut la confiança amb Baiget quan el conseller va qüestionar la seva estratègia i la viabilitat de l’1-O el dia abans de la presentació de la llei del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont va recalcar que com a president del Govern té la potestat de cessar i nomenar els seus consellers. Fins i tot va deixar la porta oberta a fer canvis més endavant. “També es farà en el futur, si cal”. Tot i això, el cap de l’executiu va aprofitar l’ocasió per refermar la confiança en els consellers, també al nou titular de Cultura, Lluís Puig, a qui va elogiar.

Per demostrar que les crisis de govern no eren gens excepcionals va esmentar el líder del PSC, Miquel Iceta, quan l’any 2006 va defensar els canvis que va fer a l’executiu el llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall. En aquell moment, Iceta deia que el president pensava en “l’interès general”. “Faig completament meves aquestes paraules”, va concloure Puigdemont.

Les explicacions del president, però, no van convèncer l’oposició que, més enllà de retreure la destitució de Baiget, va donar per amortitzada la legislatura. “Vostè l’ha destituït per haver dit la veritat”, va afirmar la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. I va seguir posant el dit a la nafra quan va recordar que Puigdemont va cessar Baiget després que la coodinadora del seu partit, Marta Pascal, hagués defensat la continuïtat del conseller d’Empresa a l’executiu. Davant aquest panorama, la cap de l’oposició va insistir a Puigdemont que convoqui eleccions per donar pas a l’“alternativa” a Catalunya. Un diagnòstic compartit pel líder del PSC, Miquel Iceta, que va considerar “extingit i esgotat” el mandat.

Al seu torn, Xavier García Albiol, líder del PP, encara va ser més dur. Va acusar el president de voler “crear un règim de la por” i llançar un avís a navegants per a la resta de consellers que pensin com Baiget. “Està assumint les pràctiques de la CUP”. Per Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, la crisi de l’executiu “s’ha tancat en fals”.

Els cupaires van ser els únics que es van desmarcar de la resta de grups i van elogiar la decisió de Puigdemont de cessar Baiget. No només pels dubtes sobre el referèndum, sinó també per la seva gestió al capdavant d’Empresa i Coneixement. Unes crítiques de les quals no es va escapar el nou responsable del departament, Santi Vila, a qui el diputat Benet Salellas va qualificar de conseller “anti-CUP”.

stats