Política 02/11/2016

Puigdemont demanarà a Rajoy un referèndum pactat després de la formació del govern espanyol

L'executiu destaca que "la proposta de pacte, acord, negociació" amb l'Estat "no caduca", però recorda que el Parlament ja ha fixat un termini per a la celebració de la consulta

Marc Toro
2 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, ha descartat el full de ruta proposat pel president valencià de tornar a l'Estatut. / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, trucarà aquest dimecres al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, i el felicitarà per la seva investidura i presa de possessió. No serà fins que no s'hagi format el govern espanyol, però, que li sol·licitarà formalment una trobada per traslladar-li el mandat del Parlament de celebrar "un referèndum acordat amb l'Estat". Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Neus Munté, a la roda de premsa posterior al consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La proposta de pacte, acord, negociació amb el govern central no caduca, si bé nosaltres continuem fent la feina a què ens hem compromès", ha reflexionat Munté, i ha recordat que la cambra catalana ja ha fixat un termini per celebrar un referèndum sobre el futur de Catalunya: el setembre del 2017.

Segons la portaveu del Govern, Puigdemont també aprofitarà la trobada amb Rajoy per posar sobre la taula totes aquelles reivindicacions que "no tenen a veure ni amb el referèndum ni amb el procés sobiranista". "La llista dels 46 punts s'actualitza constantment. És inevitable, quan des de l'altra banda no es fa res per complir", ha dit Munté, que ha criticat: "El PP diu que es pot parlar de tot menys del que té a veure amb la independència, però quan fem demandes que no tenen a veure amb la independència, xiulen. Tampoc hi ha resposta".

Després que el cap de files del PP al Parlament, Xavier García Albiol, hagi demanat a Puigdemont que assisteixi a la conferència de presidents autonòmics i trenqui la seva actitud de "bloqueig", Munté li ha respost: "No cal que ens recomani res", i ha deixat clar que el Govern i Puigdemont donaran a conèixer les aspiracions i demandes de Catalunya quan es doni l'ocasió de mantenir una reunió amb el president del govern espanyol, "que és Rajoy, i no Albiol", ha puntualitzat Munté.

De fet, la consellera de la Presidència ha insistit que "no es donen les condicions" perquè Puigdemont assisteixi a la trobada de líders autonòmics. "No entenem que la proposta estrella d'aquesta legislatura sigui la reforma d'un sistema [de finançament] que està caducat des de fa més de tres anys" i que "consolida l'espoli fiscal" a Catalunya, ha argumentat.

En relació amb el nou govern espanyol, Munté ha evitat valorar possibles noms que comencen a sortir a les travesses, però ha dit que seria interessant que entre els ministres hi hagi "perfils dialogants", cosa que "no ha succeït fins ara".

stats