Política 30/09/2016

Puigdemont: "Si es pacta amb l’Estat el referèndum es pot endarrerir, ens podem posar d’acord en la data"

El president de la Generalitat ha explicat a RAC1 que no vol marcar un mínim de participació, però no acceptarà un resultat amb un 75% d'abstenció

Albert Solé
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament

BarcelonaEl president Carles Puigdemont ha explicat a RAC1 que està disposat a alterar la data del referèndum si el govern espanyol, el que sigui, està disposat a pactar un referèndum acordat. Està obert a parlar no només de la data, sinó també d'altres paràmetres de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont anirà a Madrid a explicar-ho el 10 d'octubre en una conferència-col·loqui, tot i que no considera que aquesta sigui la seva darrera crida al diàleg amb l'Estat, "l'oferta no caduca". Però si no hi ha resposta espanyola a la seva oferta, ja pensa en el referèndum sense acordar per a finals de setembre, ja que no vol que estigui a prop de la Diada de l'11-S. La manera per portar els partidaris del 'no' a la independència a votar és fer-lo vinculant, és a dir, que proclamarà la independència l'endemà si guanya el 'sí'. Puigdemont ha recordat que el 9-N, que no era vinculant, va haver-hi 300.000 vots pel 'no'.

  • "Els independentistes van estar treballant per a l’Estatut de Catalunya, perquè aquell era el carril central del catalanisme, per això ara demano que ara que l’independentisme és el carril central, els autonomistes hi col·laborin."
  • "Quan el senyor Margallo diu ‘sin ánimo de dramatizar’ ja em poso la mà a la cartera. Crec que el desafiament més greu de la història d’Espanya va ser la Guerra Civil, no el que va passar el 1934."
  • "Digui el que digui Margallo o Feijóo, nosaltres anirem a la nostra. Em va saber greu el que va dir el president gallec de les pistoles, perquè el PP va negociar amb ETA, i es nega a seure amb nosaltres que no hem trencat un plat."
  • "He enviat una carta de felicitació al senyor Feijóo, perquè s’ha de fer, però si no es disculpa no cal fer més comèdia."
  • "Jo estic més a prop d’Urkullu que de Duran i Lleida. Els consells que dóna Urkullu als catalans els fa des d’un país que té un concert econòmic, que no donaria si estigués a Catalunya."
  • "El dia 10 d’octubre participo en un col·loqui-conferència on explicaré tot això, jo no trucaré a cap porta."
  • "Que sigui l’última crida al pacte no dependrà de nosaltres sinó d’ells, per a nosaltres no caducarà mai l’oferta."
  • "Els impostos de l’estat català els cobrarà només l’estat català, i qui no ho faci tindrà una multa."
  • Hi ha espanyols que voldran seguir pagant a la Hisenda espanyola: "I ara hi ha independentistes que estan pagant a la Hisenda espanyola sense voler-ho".
  • "Els pensionistes no deixaran de cobrar la seva pensió, i amb la Generalitat creixeran les pensions i el salari mínim interprofessional."
  • "No es va interpretar bé el tuit de Santi Vila, hi tinc una relació excel·lent. Va ser dels primers a qui vaig demanar consell amb el discurs, m'agrada el seu criteri."
stats