GUANYEM BARCELONA
Política 17/06/2014

La CUP critica que Ada Colau vulgui incloure ICV en la seva candidatura d'esquerres a Barcelona

Dolors Camats replica que "la urgència del que està passant és massa greu" com per no estudiar el projecte, tot i que aquest "no es pot fer amb vetos a priori a ningú"

Ara
3 min
Quim Arrufat, a la roda de premsa al Parlament / ACN

BarcelonaEl diputat de la CUP Quim Arrufat ha marcat distància aquest dimarts amb el projecte que impulsarà Ada Colau per conformar una candidatura unitària de l'esquerra alternativa a Barcelona per a les eleccions municipals del 2015 pel fet que això suposaria coincidir amb ICV. Així, ha mostrat ganes de conèixer el dia 26 el manifest 'Guanyem Barcelona' i saber-ne els detalls i ha reconegut que, pel que s'ha avançat fins ara, comparteix "molta part de l'anàlisi del moment, dels problemes institucionals que es deriven d'aquest moment, la necessitat d'irrompre a les institucions i de recuperar-les en benefici de la majoria". "El que compartim menys, tot i que s'ha de veure com s'explica i com es vol articular, i ens costa entendre, és com determinada gent que acompanyen Ada Colau en aquesta iniciativa, que provenen dels moviments socials i que coneixen la realitat política i institucional del nostre país, situen en el centre del projecte la inclusió d'ICV en aquesta alternativa", ha afegit seguidament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que Arrufat ha apuntat que la CUP ve del món local i coneix "el funcionament dels ajuntaments, qui els ha governat els últims 10, 15 i 20 anys i com els ha fet funcionar" i, per tant, li "costa entendre la continuada col·locació al mig del projecte a ICV". "És possible que hi hagi hagut una reflexió profunda o un canvi radical a l'hora de gestionar les institucions per part d'aquesta formació, tot i que per ara, en tot cas, no ens dóna garanties que sigui l'alternativa de canvi polític i social radical a les institucions, que és al que nosaltres aspirem o pensem que es necessita per poder alterar les polítiques públiques que s'estan duent a terme fins ara", ha insistit. Malgrat tot, ha assenyalat que és una proposta municipalista i, per tant, "qui haurà de respondre és la CUP de Barcelona, que és qui té tots els elements d'anàlisi".

ICV aplaudeix la iniciativa de Colau

Seguidament, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha replicat des del mateix faristol que la crida de Colau és "una bona iniciativa" i que "és evident que des de la gent de Barcelona hi estan parlant i que aquest és un projecte que pot ser il·lusionant si tothom entén la importància i la transcendència del moment que vivim, que és no només coincidir en el diagnòstic del que està passant, en allò que no ens agrada i en allò que volem canviar, sinó també coincidir en com fer-ho i fer-ho plegats".

"És un moment, a més, que ens ha de fer entendre que, respectant els projectes polítics i les identitats de cadascú, avui no només valen projectes que l'únic que facin sigui sumar sigles i fer aliances entre partits, sinó que hem de comptar clarament amb tot el potencial i l'energia que suposa la realitat transformadora de molts moviments, plataformes i gent que s'està movent i, per tant, la necessitat que això es faci d'una manera diferent del que ho hem estat fent políticament fins ara", ha insistit la dirigent ecosocialista, tot i que ha apuntat, en relació a les paraules d'Arrufat, que això "no es pot fer amb vetos a priori a ningú".

Finalment, Camats, ha apuntat que "convé que, quan es coincideix en el diagnòstic, fer aliances i sumar". "Aquest és a priori la principal voluntat que nosaltres tenim –ha assegurat–, i és que la urgència del que està passant és massa greu com per plantejar-nos no prendre'ns seriosament qualsevol possibilitat de canvi o de transformació i, alhora, no pensar que processos d'entesa i de suma han de suposar vetos, desil·lusions, o que la gent no pugui mantenir les seves identitats, siguin polítiques, socials". "Hem d'aprendre a fer-ho bé i és il·lusionant fer-ho des d'aquesta perspectiva", ha conclòs.

ERC rebutja per ara prioritzar un front d'esquerres

Al seu torn, el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, s'ha mostrat obert a "estudiar qualsevol configuració de candidatures que treballin amb un doble objectiu: el suport explícit al dret a decidir la independència del nostre país i a unes polítiques de caràcter progressista des d'una perspectiva d'esquerres". En aquest sentit, tot i que Colau no pensa en els republicans per a la seva candidatura, Salvadó ha afirmat que, si avança en aquests dos eixos, "comptarà amb la simpatia d'ERC". Al mateix temps, però, ha apuntat que té "molt clar que aquest no és el moment de fronts d'esquerres, és el moment de posar el coll per aconseguir la independència del nostre país i treballar en la unitat i la coordinació del màxim de formacions polítiques d'esquerres, de cendre, de dretes, de qualsevol àmbit ideològic, per treballar per al 9–N i per aconseguir que Catalunya obtingui la seva independència".

Per això, el dirigent republicà ha assenyalat que, en funció del que passi el 9–N, "ERC orientarà les seves candidatures". "Si estem en ple procés d'aconseguir la independència, prioritzarem de forma molt clara l'eix nacional i la suma transversal per aconseguir la independència, en forma de candidatures o de pactes a posteriori", ha insistit Salvadó.

stats