Política 03/06/2014

Rajoy refreda la tercera via i allunya la reforma constitucional

El president del govern espanyol diu que alguns dels seus impulsors no saben explicar-li quin és l'objectiu final

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy a la jornada 'The Spain Summit' / EFE

MADRIDSi el cap de setmana passat, a Sitges, Mariano Rajoy va obrir una escletxa al diàleg per la reforma constitucional, aquest dimarts l'ha tornat a tancar. El president del govern espanyol manté que ell no s'oposa en rodó a aquesta possibilitat però avisa que , ara mateix, no veu ni el consens necessari ni un objectiu clar. Segons ha dit, quan ha preguntat a alguns dels "patrocinadors" de la tercera via quin és l'horitzó final no li han "sabut respondre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un col·loqui organitzat a Madrid per The Economist, Rajoy ha assegurat que el consens entre PP i PSOE seria fàcil d'aconseguir però ha subratllat que no li serveix: si es repensés el text constitucional, caldria aspirar a una majoria àmplia com la de 1978. Segons va dir, aquell va ser un "gran compromís nacional", que va ser "difícil" de gestar i que va ser possible perquè totes les parts van "cedir".

Ara, en canvi, veu una disparitat de criteris entre les formacions polítiques espanyoles, algunes en sentit oposat. Assegura que Espanya és el país amb "més autogovern del món" -de fet creu que, si Escòcia tingués les competències de les comunitats autònomes espanyols no es plantejaria la independència- i deixa entreveure que no detecta diferències entre un possible estat federal i el model espanyol actual.

Després d'afirmar que, en política "primer es pensa i després s'actua", ha refredat la tercera via. Vol assegurar-se, abans, un consens incontestable i que li "expliquin per a què" hauria de liderara el procés.

Sobre el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat la predisposició a conversar amb ell però ha dit: "El que passa és que fa molt temps que no tinc notícies seves".

stats