11/02/2015

Rajoy certifica que no obrirà cap tercera via abans del 27-S

3 min
Rajoy certifica que no obrirà cap tercera via abans del 27-S Felip VI s’abaixa el sou un 20% i l’assignació a la Zarzuela es manté

MadridFidel al seu tarannà conservador, tant polític com personal, Mariano Rajoy va certificar ahir que no hi haurà cap gir inesperat per part seva abans de les eleccions al Parlament del 27 de setembre: “És millor deixar les coses com estan”, va dir quan José Montilla, portaveu de l’Entesa -el grup format per PSC i ICV- al Senat, li va demanar que obrís el procés de reforma constitucional. El president espanyol no ho farà, com a mínim aquesta legislatura: creu que no és prioritari, que no hi ha temps, que falta consens i que el moment no és “oportú”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La política espanyola comença a tenir aroma electoral i el PP no està disposat a donar oxigen als socialistes, que a finals de l’any passat ja van registrar la creació d’una subcomissió al Congrés per començar a analitzar aquesta qüestió. Els populars creuen que aquesta és la via que ha trobat el principal partit de l’oposició parlamentària per socialitzar les seves diferències internes sobre el model d’estat. Per això, estan decidits a frenar-la, una actitud que afegeix dificultats a la tercera via federal que defensarà el PSC el 27-S. A la sessió de control a la cambra alta, la primera d’aquest 2015, Rajoy va desgranar els arguments que habitualment justifiquen la seva negativa i va subratllar que “no és bo reformar la Constitució al so d’un problema polític”. Va afegir: “Es necessita calma, tranquil·litat i no estar pressionats per ningú”. Més enllà del fons de la qüestió, la dreta vol evitar que el seu electorat vegi una eventual revisió del text del 1978 com una cessió a l’independentisme o com una manera d’anticipar-se al procés constituent que defensa Podem. De fet, el cap de l’executiu espanyol està convençut que el debat ha aparegut amb força a l’agenda pública just en el moment en què “es posa en qüestió la sobirania nacional”.

En canvi, el senador i expresident de la Generalitat va instar la Moncloa a prendre la iniciativa mentre encara hi és a temps, a fer vàlida la Constitució actual per a les noves generacions -els que no la van votar en referèndum-“reformant-la, no rebentant-la”. Si no es fa, va alertar Montilla, donaran ales als plantejaments de l’esquerra rupturista. Queda clar, però, que en aquest mandat -que previsiblement acabarà al novembre- no hi haurà cap moviment i que caldrà esperar, en tot cas, a noves majories. Abans els catalans hauran votat i el procés sobiranista haurà entrat en una nova fase, sigui la que sigui.

Res a veure amb la Transició

A banda de si és o no oportú, Rajoy va reiterar que ara toca concentrar-se en el que és “fonamental”: al seu parer, la sortida de la crisi. Montilla li va respondre que afrontar els dos debats alhora no és incompatible. El president espanyol va esgrimir també que no hi ha un consens bàsic. Montilla li va contraargumentar que l’acord, com va passar a la Transició, va creixent durant la negociació. Per Rajoy, els dos contextos històrics no tenen res a veure, i si s’han de fer “retocs” al text constitucional, afirma, ha de ser més endavant. Òbviament, del dret a decidir, res de res. Responent a Amaiur, va qualificar-lo d’“il·lusió” i va confiar que Europa no ho permetrà. La política espanyola té aires plenament electorals.

Felip VI s’abaixa el sou un 20% i l’assignació a la Zarzuela es manté

Aquest 2015 la Casa del Rei disposa de 7,7 milions, la mateixa xifra que el 2014, que el monarca pot distribuir lliurement i sense donar explicacions. Felip VI ha decidit abaixar-se el sou de cap de l’Estat un 20%: cobrarà 234.204 euros bruts anuals. El seu pare rebrà 187.356 euros -més del que ell rebia com a hereu- i Letizia 128.808, un 2,3% menys del que rebia la reina Sofia, que ara en cobrarà 105.396. La infanta Elena es queda sense despeses de representació. Per contra, augmenta notablement el fons de contingència i les inversions. La Zarzuela dedicarà més de 2,5 milions a “incentius de rendiment”.

stats