Política 26/09/2016

Rajoy avisa Puigdemont que no negociarà "la unitat d'Espanya" encara que guanyi la moció de confiança

El president espanyol en funcions critica la decisió de Sánchez de convocar un congrés i segueix demanant-li que s'abstingui

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy a la reunió del comitè executiu

MadridMariano Rajoy ha avisat que el PP "no permetrà que s'incompleixi la llei" ni negociarà "res que afecti la unitat d'Espanya", davant de la imminència de la moció de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dimecres. "No sabem si el suport de la CUP suposa donar suport també als pressupostos o com afectarà les coses que importen als catalans", ha dit, després de la reunió del comitè executiu nacional del seu partit, aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una trobada convocada per valorar els resultats de les eleccions basques i gallegues, Rajoy s'ha referit també a la situació d'interinitat que viu la política espanyola: "De moment no està tenint impactes negatius, però hi ha dades que ens obliguen a estar molt alerta". Aquests indicadors, segons ell, són els d'inversió i la confiança dels consumidors, que avisen d'una desacceleració econòmica. Per això ha reclamat que es resolgui la situació.

Tot i l'anunci del líder socialista, Pedro Sánchez, de convocar un congrés i unes primàries que podrien obrir la via d'una abstenció del PSOE a la seva investidura, el líder del PP no es mou, i ha tornat a reclamar "el suport de les forces que defensen el pacte constitucional". Tampoc negociarà amb ningú del PSOE que no sigui Sánchez, almenys fins que aquest no sigui descavalcat del seu càrrec. Segons ell, els problemes dels espanyols "són els mateixos", i per això no tindria sentit canviar d'opinió. "Tots compartim la responsabilitat pel futur d'Espanya", ha avisat, abans de reclamar el suport de les formacions que mantenen "una mateixa idea d'Espanya".

Mentre això no passa, ha anunciat que intentaran resoldre alguns dels problemes que generarà la pròrroga de pressupostos, com la impossibilitat de les comunitats autònomes d'elaborar uns pressupostos, per "minimitzar tant com es pugui els danys" d'aquesta interinitat. També, ha dit, parlaran amb la Comissió Europea per negociar el pla d'ajust.

Rajoy ha felicitat els candidats del PP a les eleccions autonòmiques de Galícia i el País Basc, que ha considerat que han fet una "campanya magnífica", i ha destacat especialment les dades de Galícia, on el PSOE ha aconseguit l'única majoria absoluta que hi ha en els governs autonòmics espanyols. A la vegada, el líder popular ha furgat en els mals resultats del PSOE, que són "els pitjors de la seva història", amb "molt menys de la meitat" dels vots del PP. En el cas del País Basc, on el seu partit ha perdut representació, Rajoy també ha trobat el consol en el mal resultat del PSOE. "Creiem que hi ha una aposta per l'estabilitat i la moderació", ha afirmat.

stats