Política 21/07/2016

Felip VI cita els partits a la Zarzuela entre dimarts i dijous de la setmana que ve

Rajoy té una setmana per recollir suports de cara a la investidura. Es compleix així el calendari per presentar-se a la investidura el 2 d'agost

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El rei Felip VI i Mariano Rajoy al Palau de la Zarzuela / EFE

MadridFelip de Borbó dóna una setmana al líder del PP, Mariano Rajoy, perquè reculli prou suports per presentar-se a la investidura. La Casa del Rei ha comunicat als diferents partits que tancarà la primera ronda de contactes amb la resta de partits dijous de la setmana que ve amb la visita de Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera a la Zarzuela. Començarà dijous amb Nova Canària i acabarà amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquestes reunions s'activaran les negociacions formals de cara a la investidura. Igual que fa mig any, el monarca comença les reunions pel partit amb menys diputats i acaba amb el que més n'ha tingut. Ha convocat Esquerra Unida (IU) per a les sis de la tarda dimarts: això vol dir que tot l'ecosistema d'Units Podem (amb les confluències catalana, valenciana i gallega) anirà fins a cinc cops a la Zarzuela.

Iglesias ha enterrat aquest dijous la possibilitat d'una alternativa al PP. "La meva aposta és que si Rajoy no ho aconsegueix el primer cop, en el següent, al setembre, el PSOE s'abstindrà", ha dit el líder d'Units Podem en una entrevista a TVE. El PSOE continua espolsant-se la pressió i traslladant a Rajoy que "segueixi treballant" en la via d'un pacte amb PDC i PNB.

Ni Esquerra ni Bildu trepitjaran la Zarzuela. Els republicans catalans ho fan en protesta per la negativa de Felip de Borbó a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La Casa del Rei ha comunicat aquest dijous a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el calendari de les audiències, després que la flamant titular de la cambra lliurés un dia abans a la Zarzuela la llista de representants designats pels 14 partits que sí que accepten reunir-se amb el rei.

Les reunions han de servir al monarca perquè tingui una millor informació de primera mà dels moviments de cada partit. Un cop acabin, haurà de decidir a qui encarrega la investidura. Pastor no s'ha volgut mullar sobre si és possible una segona ronda de consultes o si podria deixar a Rajoy setmanes de marge per negociar abans de presentar-se a la investidura. "Hem d'anar veient com es desenvolupen els esdeveniments", s'ha limitat a dir. "Hi ha interès per part de tots per tenir una sessió d'investidura al més ràpid possible", ha conclòs.

Els temps, però, s'estrenyen. El rei s'ha afanyat a complir amb els càlculs de Rajoy perquè es pugui presentar a la investidura el 2 d'agost, tal com calculava. Però el líder del PP haurà de córrer. Les rondes acabaran el dijous 28 i el divendres 29 es reunirà la mesa del Congrés, que hauria de convocar el debat d'investidura. Llavors quedarien només cinc dies per convèncer el PSOE de l'abstenció.

Ciutadans també es manté enrocat en la idea de no donar el 'sí' a la investidura i continua agitant el fantasma d'un pacte amb els nacionalistes catalans i bascos per a la investidura que el PP descarta rotundament. Ni Pastor ni cap membre dels populars s'agafarà, de moment, vacances. Pot ser que l'agost es faci etern i la possibilitat d'un debat d'investidura la segona o tercera setmana agafa cada cop més força.

stats