Política 24/10/2016

Rajoy diu que "aviat" Espanya tindrà un govern que plantarà cara al procés per la decisió "molt raonable" del PSOE

El president espanyol veu "coses bones" a la decisió del PSOE d'abstenir-se. "Espanya ha d'estar present a la vida diària dels catalans", afirma Albiol

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy, al fòrum Nueva Economia de Madrid / EFE

MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha participat aquest dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid, després que el PSOE decidís que el farà president en el pròxim debat d'investidura, i ha centrat el discurs en Catalunya. Rajoy presentava el líder del PP català, Xavier García Albiol, i s'ha referit als efectes segons ell positius que tindrà per a Catalunya la formació d'un nou govern: "Els ciutadans de Catalunya poden estar tranquils, aviat Espanya tindrà un govern en plenes funcions que vetllarà pel compliment de la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha valorat poc la decisió del PSOE de diumenge, però sí que ha dit que té "coses bones" i ha considerat que "si hi ha voluntat política podem tenir a Espanya un gran futur per endavant".

El nou govern espanyol, segons Rajoy, estarà "obert al diàleg en allò que pot", fet que deixa fora "la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols", que són "les pedres angulars" d'Espanya i, per tant, innegociables, segons ell.

Rajoy ha presentat Albiol com un "referent polític de la Catalunya oberta i integradora" i el "millor alcalde que ha tingut mai Badalona", fins que "l'independentisme i el radicalisme l'hi van arrabassar".

El diputat del PP al Parlament de Catalunya, per la seva banda, ha considerat que el "procés rupturista plantejat pel Govern de Catalunya" és el "principal desafiament de l'Estat", i ha llançat un avís al president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Si el principal suport per aprovar els pressupostos és la CUP, quedaran anul·lats".

Albiol ha demanat recuperar l'"essència de la nació" espanyola per "jugar el partit a l'atac per guanyar-lo". "Espanya ha d'estar present a la vida diària dels catalans; a Catalunya necessitem sentir Espanya i veure que pertanyem a aquest gran projecte des de tots els àmbits".

Albiol també ha considerat que el suport a la independència "disminueix lentament", però a les institucions i als mitjans creix, "en moltes ocasions amb el suport del PSC, que s'ha convertit en la versió més intransigent del 'no pel no'", ha reblat.

stats