Política 05/07/2016

Rajoy ja descarta la gran coalició amb el PSOE i només aspira a una abstenció total o parcial

El president espanyol vol ser investit a finals de juliol i calcula que governarà en minoria

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy ha rebut el president canari, Fernando Clavijo, i el secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán, aquest dimarts a la Moncloa. A la reunió també hi havia la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. EFE

MadridComença el ball. Després de més d'una setmana de discreció i hermetisme, Mariano Rajoy ha donat aquest dimarts el tret de sortida a les negociacions formals per aconseguir la investidura. El president espanyol en funcions s'ha reunit aquest matí una hora amb el president canari, Fernando Clavijo, i el secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán. A la reunió a la Moncloa també hi havia la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els números que té Mariano Rajoy sobre la taula han canviat des del 26-J. Ja no aspira a una gran coalició amb el PSOE i només treballa per aconseguir una abstenció total o parcial dels socialistes. És el que ha transmès Barragán en roda de premsa després de la reunió a la Moncloa. "M'he trobat amb un Rajoy optimista però també realista [...]. Sembla descartada la gran coalició", ha assenyalat, incidint que el líder del PP està disposat a presentar-se, aquest cop sí, quan el rei li encarregui la formació de govern.

El calendari que Rajoy té sobre la taula busca intentar programar el primer debat d'investidura per a finals de juliol, perquè durant l'agost ja es pugui aprovar el sostre de despesa i tramitar els pressupostos generals de l'Estat per al 2017, les dues condicions per a un pacte de mínims amb els socialistes. És el que transmetrà en totes les converses i reunions. Fonts del PP confirmen que mantenen contactes informals amb el PSOE i no descarten que Rajoy es presenti a la investidura sense tenir un acord tancat amb Ferraz.

Seran aquestes negociacions més ràpides que després del 20-D? El PP passa de moment la pilota a la teulada de la Zarzuela. Demana al rei celeritat després del 19 de juliol, la data fixada per constituir les Corts. Serà llavors quan començaran les reunions amb Felip VI per encarregar formalment la formació de govern.

Sí (provisional) de Coalició Canària

Coalició Canària considera que serà "fàcil posar-se d'acord" amb el PP. Han decidit crear una taula de negociació per abordar quins punts de "l'agenda canària" el PP accepta. L'encarregada de liderar aquestes taules serà Cospedal, a qui Rajoy està confiant el gruix de les negociacions.

Rajoy necessitarà el suport de la diputada canària Ana Oramas si el PSOE li posa moltes traves per a la investidura. Hi ha dues vies sobre la taula: l'abstenció dels socialistes, o bé una de secundària, més difícil, en què a Rajoy li cal tant el sí Coalició Canària com també del diputat de Nova Canària Pedro Quevedo –soci dels socialistes–, que ja ha advertit que qualsevol decisió la compartirà amb Ferraz.

Per sumar per la segona via, el PP necessita també el sí de Ciutadans, de Coalició Canària, de Nova Canària i del PNB. Demà dimarts a les 10.30 h Rajoy es reunirà amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban. La línia vermella que marquen els nacionalistes bascos és l'apropament dels presos i la transferència de la competència de presons a Euskadi. El partit taronja ja ha advertit que no ho acceptarà. Els següents contactes de Rajoy seran amb ERC i Convergència, segons han informat fonts del PP.

Efectivament, fonts dels republicans confirmen que Gabriel Rufián i Joan Tardà es reuniran amb Rajoy a la Moncloa aquest dimarts a les 11.45 h, després del PNB. Afirmen, però, que serà una reunió discreta i sense roda de premsa posterior prevista. "Nosaltres hi anirem encantats i els direm molt clar, com fem sempre, quin és el projecte d'ERC, cap a on anem i com ho fem al costat d'una majoria social a Catalunya", ha afirmat aquest matí en una entrevista a Radio Euskadi el portaveu del partit, Sergi Sabrià, que no confia en cap opció de pacte amb el líder del PP.

Tindran la clau les forces territorials?

Com a moneda de canvi al sí a la investidura, Coalició Canària ha demanat a Rajoy el mateix que al desembre: una reforma de la Constitució, de la Lomce i de la reforma laboral. L'altra reivindicació històrica dels canaris és el compliment del règim econòmic fiscal –una reforma del sistema de finançament autonòmic– i la reforma de l'Estatut d'Autonomia.

Coalició Canària va donar suport el març passat al líder socialista, Pedro Sánchez, durant el debat d'investidura. Ara està disposada a posar-se en mans de Rajoy. Per a la diputada canària al Congrés Ana Oramas, en aquestes negociacions serà molt important el paper de les forces "nacionalistes". En una entrevista a TVE ha recordat que el PNB, CDC i CC sempre s'han acabat entenent amb el PP.

stats