Política 12/09/2017

Rajoy nega ser "culpable" de la situació a Catalunya i acusa Puigdemont d'"amenaçar alcaldes"

El president espanyol no es mou i reitera que no pot autoritzar el referèndum

Dani Sánchez Ugart
3 min
Rajoy, convençut que podrà col·lapsar la logística de l’1-O

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha respost aquest dimarts al portaveu al Senat del PDECat, Josep Lluís Cleries, que ell "no és el culpable" que a Catalunya s'hagi emprès el camí cap al referèndum unilateral, i ha reiterat que es nega i "es tornaria a negar" que se celebrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha afirmat que no l'autoritzarà, perquè no pot, segons ell, i ha dit que va "avisar" d'això el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Mentre uns governem, d'altres es van dedicar a altres activitats i ens han dut fins aquí", ha continuat, abans de censurar que el PDECat està "a les ordres dels més radicals".

Segons Rajoy, el Govern "amenaça els alcaldes", mentre ell s'ha dedicat a "assegurar-se que la Generalitat paga els seus proveïdors". En la sessió de control a la cambra alta, Rajoy ha censurat que Cleries intenti donar "la culpa als altres dels seus propis actes", després que el senador l'hagués responsabilitzat a ell de la falta de respostes a Catalunya.

El president espanyol ha fet un repàs als resultats electorals de CiU i després el PDECat, i ha censurat que s'hagin "saltat en poques hores" tots els "tràmits parlamentaris" i la "Constitució", passant per sobre dels "drets democràtics" de l'oposició. "Vostè no té raó, i els recomano que facin autocrítica si no volen desaparèixer", ha continuat. "Què dirien vostès si jo hagués fet la meitat de la meitat de la meitat del que es va fer els dies 6 i 7 de setembre al Parlament de Catalunya?", ha preguntat a la cambra.

Per la seva banda, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost al senador d'ERC Miquel Àngel Estradé que el referèndum "no es farà" i li ha dit que té "sort" d'estar a una cambra en la qual pot preguntar al Govern pels seus plans, i no com al Parlament, on, segons ella, "si no es combrega amb la Generalitat" no es pot exercir l'activitat parlamentària ni es deixa parlar "al que discrepa". La vicepresidenta ha dit que evitaran que el Govern "converteixi la desobediència en obligació", i ha dit que "protegeixen els ciutadans davant de la tirania" de la Generalitat, que vol "imposar la independència a costa dels drets i llibertats dels catalans".

Cleries li ha censurat a Rajoy que el seu govern "no ofereix garanties democràtiques", i ha considerat que celebrar un referèndum "no és cap delicte" segons "cap llei europea, espanyola o internacional". El senador ha recordat que el Parlament ha impulsat una legalitat que empara el referèndum, que també se sustenta en el dret a l'autodeterminació "inherent" a Catalunya com a nació: "Els catalans serem el que vulguem ser, no el què vostè vulgui que siguem". Mentrestant, Estradé ha dit que l'1-O "votarem" i que qualsevol "repressió" serà resposta com a Valls, amb "cançons i clavells".

En resposta al PSOE, que li ha transmès el seu suport en l'ús de la llei contra el referèndum, Rajoy, després d'agrair-li, ha afirmat que no pensa parlar dels errors ni dels uns ni dels altres: "Ni dels que hàgim pogut cometre nosaltres ni els que hagin pogut cometre vostès", ha especificat. A més, s'ha disposat a parlar de les propostes del PSOE per encaixar Catalunya a Espanya, mentre que s'ha mostrat obert al diàleg, però no per parlar de referèndum. "En aquest moment estem en una situació en què es posen en joc valors i principis bàsics de la nostra democràcia", ha dit el president espanyol, que ha afegit que "no esperava una altra cosa" que el suport tancat dels socialistes.

"S'ha pretès trencar les normes de la nostra convivència", ha dit, i també el "principi de sobirania nacional que diu que són els ciutadans, tots, els que han de decidir què ha de ser el seu país".

stats