Política 26/09/2017

Rajoy busca una declaració de Trump contra el referèndum

El president espanyol visita per segon cop la Casa Blanca

Núria Ferragut Casas
3 min
Rajoy busca una declaració de Trump contra el referèndum

Nova YorkEl president espanyol, Mariano Rajoy, visita avui per segon cop la Casa Blanca. Això sí, es reunirà amb un nou inquilí: Donald Trump. Rajoy està convençut que aconseguirà una declaració del president nord-americà contra el referèndum d’independència, malgrat el seu conegut caràcter imprevisible i impulsiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa assegura que la qüestió catalana no serà un dels punts de l’agenda de la reunió dels dos mandataris. Rajoy i Trump analitzaran les relacions bilaterals dels seus països i diversos afers de la política internacional, com ara la tensió a Corea del Nord i Veneçuela. També s’espera que el president espanyol prometi al seu amfitrió un augment del pressupost d’Espanya en defensa -una demanda que Trump fa temps que llança a tots els seus aliats europeus de l’OTAN.

No obstant això, la visita de Rajoy, que inclou una foto al Despatx Oval i un dinar amb el dirigent nord-americà, arriba a cinc dies del referèndum català i, per tant, aquesta qüestió previsiblement serà difícil d’esquivar. De fet, és probable que centri una part de la roda de premsa que faran al final de la trobada.

La posició del govern dels Estats Units sobre la situació política de Catalunya -tant ara amb Trump com amb el seu antecessor, Barack Obama- sempre ha sigut la mateixa: es considera “un afer intern”. I, per tant, no han parlat ni a favor ni en contra d’un referèndum d’independència.

Quan el gener del 2014 Rajoy es va reunir amb Obama al Despatx Oval, el llavors president nord-americà va sortir per la tangent quan li van preguntar sobre Catalunya i tan sols es va congratular de les millores de la situació econòmica d’Espanya.

Obama, en canvi, sí que es va mullar més quan Felip VI va visitar la Casa Blanca, juntament amb la seva dona, ara fa dos anys. “Estic profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida”, va dir, sense parlar específicament del cas català. La seva declaració va recordar la que va fer el dia abans del referèndum d’independència escocès del 2014, quan va subratllar que esperava que el Regne Unit, “un extraordinari soci per a Amèrica”, es mantingués “fort, robust i unit”.

Trump podria ser avui més directe. Això és el que espera el govern espanyol, que en els últims dies ha vist com les seves polèmiques accions per impedir el referèndum han tingut molt mala premsa internacional. De fet, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va assegurar diumenge a Washington que els Estats Units donen suport a la seva resposta contra les aspiracions independentistes catalanes. Cospedal, que es va reunir amb el secretari de Defensa nord-americà, James Mattis, va explicar que el govern de Trump li va traslladar “una idea molt clara de suport” al president Rajoy en la seva “defensa de l’estat de dret i de la legalitat que s’està fent a Catalunya”. La ministra espanyola va afegir que li va agrair la seva claredat perquè considera que el “suport” prové “de la democràcia més important del món”.

Suport internacional

Rajoy, que s’allotjarà a la Blair House -la residència dels invitats dels presidents nord-americans-, no té previst fer cap més acte als Estats Units. El president espanyol aprofitarà la trobada amb Trump i la seva participació en la cimera informal dels socis europeus a Tallinn (Estònia) de divendres per buscar més suport internacional contra l’1-O.

Des que Trump va ser elegit, els dos líders han parlat tres cops per telèfon -després dels comicis nord-americans, el febrer del 2017 i a l’agost, després dels atacs de Barcelona i Cambrils-. També s’han vist en les cimeres de l’OTAN a Brussel·les al maig i a la del G-20 a Hamburg al juliol. Ara Rajoy espera que el cara a cara amb Trump suposi un suport clar no només a la seva gestió de la situació catalana, sinó també a la seva política econòmica.

stats