Política 02/08/2017

Rajoy no descarta reunir el consell de ministres el 16 d'agost per aturar l'1-O

L'executiu espanyol està pendent de l'admissió a tràmit de la llei del referèndum

Efe / Ara
2 min
Rajoy ha atès els periodistes durant la seva passejada matutina de vacances de Pontevedra.

Pontevedra / MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assenyalat aquest dimecres que "no és impossible" la convocatòria d'una reunió extraordinària del consell de ministres el 16 d'agost si finalment el Parlament català decideix admetre a tràmit la proposició de llei per a la celebració del referèndum sobiranista fixat per a l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En principi, jo no ho descarto", ha dit Rajoy, que ha indicat que tot i que la pròxima reunió del seu gabinet està prevista per al 25 d'agost "és possible que n'hi pugui haver una altra abans", però "no està decidit encara".

El president del govern espanyol ha fet aquestes declaracions durant la seva estava a Galícia de vacances, on aquest matí ha sortit a passejar per la vora del riu Umia, al seu pas per la localitat de Ponte Arnelas, a Ribadumia (Pontevedra).

Des d'allà, Rajoy ha volgut insistir, en tot cas, i "amb tota tranquil·litat i tota moderació", que "no hi haurà referèndum l'1 d'octubre", ja que -ha sostingut- "Espanya és una democràcia avançada" en què "la llei i la democràcia no es poden separar i no se separaran", sobre la base del dictat del Tribunal Constitucional que declara il·lícit el referèndum català. "Aquí regeix la llei i l'estat de dret i un governant no pot presumir que incomplirà la llei", ha conclòs.

Narbona: "L'1-O serà un pur i simple recompte"

Des del PSOE, però, no es refermen en el fet que no hi haurà 1 d'octubre, sinó que des de fa setmanes auguren que hi haurà urnes, malgrat que no tindran "cap valor jurídic". Així s'ha expressat la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, en una entrevista a la SER en què ha assegurat que "l'1-O serà un pur i simple recompte". En aquest sentit, ha demanat als catalans que no participin en un "simulacre" de referèndum que només portarà "frustració".

Els socialistes mantenen la demanda a Rajoy perquè explori una solució política abans de l'1 d'octubre i insisteixen que portaran la proposta de la creació d'una subcomissió per a la reforma de la Constitució al Congrés al setembre. "La llei, sense política, no resoldrà el problema que s'ha generat a Catalunya", ha dit Narbona, mentre que Rajoy ha replicat que "la llei i la democràcia no se separaran".

stats