Política 07/09/2017

Rajoy inunda el TC per l'1-O: presenta quatre recursos i un incident d'execució i demana que s'avisi els alcaldes

Sol·licita també que s'investiguin possibles conseqüències penals de tots els membres del Govern

Dani Sánchez Ugart
4 min

MadridEl govern espanyol ha tret l'artilleria legal contra el referèndum de l'1 d'octubre, i ha inundat el Tribunal Constitucional de recursos i incidents d'execució de sentència. Segons ha anunciat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una roda de premsa després del consell de ministres extraordinari a la Moncloa, l'executiu ha presentat un recurs contra la llei del referèndum, un contra el decret de convocatòria, un contra el decret de mesures complementàries i un altre contra l'acord del Parlament que designa la Sindicatura Electoral. A més, segons fonts de la Moncloa, el cap de l'executiu també ha signat un incident d'execució de sentència contra l'admissió a tràmit de la llei de transitorietat, que ha fet aquest mateix dijous el Parlament. El recurs contra l'articulat de la llei arribarà, previsiblement, demà, un cop aprovada per la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquests recursos, Rajoy no demana la suspensió directa de cap càrrec ni de la Generalitat ni del Parlament, com s'havia especulat, però sí que demana a l'alt tribunal que elevi un testimoni de particulars contra tots els membres del Govern, pel decret de convocatòria, i contra la mesa del Parlament per la llei del referèndum. Aquest mecanisme, que consisteix a iniciar els tràmits perquè la fiscalia determini si pot perseguir responsabilitats penals contra els advertits, és en el fons redundant, perquè el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, s'ha avançat i ja ha anunciat avui mateix que la Fiscalia de Catalunya es querellarà contra el Govern i aquesta mesa pel mateix motiu.

El que sí que suposa una novetat és la petició que ha inclòs l'executiu espanyol als recursos perquè el Tribunal Constitucional adverteixi més de 1.000 persones que no poden col·laborar en l'organització del referèndum. Les persones advertides són els 947 alcaldes més tots els membres del gabinet del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i diversos alts càrrecs de la Generalitat, entre els quals els directors dels mitjans públics catalans.

A més, fonts de l'executiu han recordat que, des del moment de la publicació al BOE de l'admissió a tràmit, qualsevol particular també s'ha de donar per avisat que no pot col·laborar amb l'organització de l'1-O, en un missatge destinat als propietaris d'empreses que puguin ser contactats pel Govern per als preparatius de la consulta.

En una roda de premsa en què s'ha envoltat dels seus ministres, Rajoy ha considerat que la seva "tasca" és "complir i fer complir la llei", i ha justificat que "vivim d'acord amb unes normes que ningú ens va imposar" i que són "democràtiques".

"El govern defensa l'imperi de la llei, que és la garantia de la nostra convivència i llibertat", ha considerat el president espanyol, que ha afegit que no hi ha "cap poder" que se la pugui saltar. "Allò que no és legal no és democràtic", ha continuat Rajoy, que ha assegurat que en aquest cas concret el seu executiu "defensa un principi fonamental de la convivència, que és la voluntat de decidir entre tots sobre el futur del país".

"No hi haurà referèndum per molt que es vulgui fer de forma matussera i il·legal", ha dit Rajoy, que ha recordat que la Constitució "es pot modificar", però mai amb la "desobediència i la imposició". El president espanyol també ha recordat que va convidar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a defensar aquesta reforma al Congrés, en una invitació que va ser rebutjada.

Segons el seu relat, la defensa que fa el govern espanyol de la Constitució també ho és de la "legalitat catalana" i de la "dignitat de les seves institucions", perquè ahir "se'n van anar en orris" les normes d'aquesta legalitat.

El recurs, ha dit Rajoy, és "obligat" davant de l'"espectacle deplorable" que es va viure ahir al Parlament com a conseqüència de l'intent d'"imposar per la força" el full de ruta que van fer els polítics sobiranistes, segons el seu parer. Rajoy ha defensat que a Espanya "es pot ser independentista", però no es pot "passar per sobre de les nostres normes democràtiques per acoseguir-ho", i també ha agraït tant als grups de l'oposició com als membres del serveis legals del Parlament la seva actitud en el debat d'ahir: "Van perdre una votació, però han obtingut una gran victòria política, perquè han despullat la perversió antidemocràtica d'aquest procés". La seva actitud, segons ell, ha servit per demostrar "quina classe de règim" es vol imposar als catalans.

El president del govern també ha llançat una advertència als responsables de la Generalitat: els ha demanat que no "menyspreïn la força de la democràcia espanyola" i els ha demanat que "deixin d'intentar imposar la voluntat de la gent" i que "no liquidin les seves pròpies institucions" i renunciïn a imposar a la brava allò que no poden guanyar amb una llei democràtica".

Rajoy també s'ha dirigit als ciutadans, i ha dit que "entén" que molts d'ells estiguin dolguts, inclosos "molts catalans" en veure el "naufragi institucional". Els ha animat a "no assistir a aquests esdeveniments com una cosa aliena a les seves vides", perquè s'està parlant "del seu país, de la seva vida i de la seva convivència". Però també els ha dit que "poden mantenir la confiança en les seves institucions", perquè "la democràcia reaccionarà", amb "serenitat", però també amb "fermesa" i "dignitat".

Abans del consell de ministres, Rajoy ja havia rebut l'informe del Consell d'Estat en el qual s'han aprovat per unanimitat els dictàmens a favor que el govern espanyol recorri les decisions del Parlament sobre el referèndum de l'1-O, així com el decret de convocatòria signat pel Govern. També s'avala que es recorri la resolució del Parlament per a la qual es designen cinc membres de la Sindicatura Electoral.

A la tarda, Rajoy mantindrà una reunió amb el president de Ciutadans, Albert Rivera.

stats