Política 15/07/2017

Rajoy, sobre l'1-O: "Sense la llei, la democràcia es converteix en totalitarisme"

El president del govern espanyol titlla de "deliri" el Procés i promet als catalans "sensats" que no els fallarà

Júlia Manresa
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en l'acte de divendres al Palau de la Moncloa.

MadridDesprés de qualificar de deriva autoritària els relleus del govern de la Generalitat anunciats aquest divendres pel president Puigdemont, el president del govern espanyol ha anat més enllà i ha assegurat que "sense la llei, la democràcia es converteix en totalitarisme". Així ho ha afirmat en el primer bloc d'un acte a Bilbao –en commemoració del regidor d'Ermua del Partit Popular Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA–, titulat 'La unitat d'Espanya davant el desafiament secessionista', amb intervencions del vicesecretari de política social i sectorial del PP, Javier Maroto, però també amb el president de PP català, Xavier García Albiol, i el portaveu popular al Senat, José Manuel Barreiro.

Durant la seva intervenció, el president del govern espanyol s'ha referit a Miguel Ángel Blanco i ha reivindicat la necessitat de fer honor a les víctimes i recordar-les com una eina clau per a la lluita contra el terrorisme. Rajoy, però, ha dedicat l'altra meitat del discurs al procés català i l'1-0. Després d'insistir i assegurar que el referèndum "no es farà", Rajoy ha tornat a relacionar el govern de la Generalitat amb el totalitarisme i ha assegurat que "aquesta deriva autoritària no es veia a Espanya des de feia dècades".

El president ha estat especialment aplaudit durant la seva intervenció quan ha assegurat que, en vista de la inclinació cap al radicalisme del govern català, l'Estat estarà orgullós de fer complir la llei: "Davant els que volen trencar-ho tot respondrem amb sensatesa i moderació, i davant el radicalisme actuarem amb la força de la llei".

Més enllà de l'autoritarisme, el president del govern espanyol ha titllat el Procés de "deliri desconnectat de la realitat" i ha convidat els catalans "moderats i sensats" a reconnectar amb la llei, la democràcia i l'estat de dret. Rajoy ha interpel·lat aquest col·lectiu de catalans "sensats", que assegura que són la majoria, i els ha promès que el govern espanyol "no els fallarà, perquè no pot fallar".

El PNB, com a exemple

Finalment, Rajoy ha volgut posar el Partit Nacionalista Basc (PNB) com a exemple de la capacitat que té el govern espanyol de negociar i arribar a acords. "Aquesta manera de treballar en l'acord i l'enteniment és el que produeix resultats positius per a tots", ha explicat. A més, ha avançat que la setmana que ve hi haurà la reunió de la comissió mixta per signar definitivament l'acord per a l'actualització de la quota basca.

stats