Política 29/10/2012

Rubalcaba no comparteix el dret a decidir que proposa el programa del PSC

El secretari general del PSOE diu que el "PSC és un partit diferent del PSOE" i que té "autonomia per fer el seu programa" però que hi ha un "marge de discrepància". Admet "converses" amb el PSC perquè puguin votar diferent del PSOE al Congrés de Diputats però que actualment estan "aturades"

Joan Faus
3 min
Alfredo Pérez Rubalcaba, en la roda de premsa posterior a l'executiva del PSOE / EFE

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit aquest dilluns que no comparteix amb el PSC la fórmula del dret a decidir del poble català a través d'una consulta legal, encara que ha matisat que en "l'essencial" tots dos partits sí que estan d'acord: "Catalunya ha de seguir formant part d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha fet aquestes declaracions a Onda Cero després que aquest diumenge el PSC aprovés el seu programa electoral per a les properes eleccions del 25 de novembre, en què es recull l'aposta perquè es reconegui explícitament el dret a decidir del poble de Catalunya a través de una consulta legal en el marc d'una reforma federal de la Constitució. "No comparteixo la fórmula del dret a decidir, no la comparteixo, i en aquest sentit no comparteixo aquesta part del programa del PSC", ha insistit el líder socialista.

Després de l'executiva federal dels socialistes, s'ha reafirmat en aquesta posició. Ha dit que el PSC "és un partit diferent del PSOE", que té "autonomia per fer el seu programa" però ha subratllat que no comparteix amb el PSC la fórmula del dret a decidir del poble català a través d'una consulta legal.

Rubalcaba ha assegurat, en una roda de premsa a la seu de Ferraz, que els dos partits comparteixen el "conjunt del programa" dels socialistes catalans però ha admès que existeix "un marge de discrepància" sobre la proposta del PSC de poder fer un referèndum després d'una reforma de la Constitució. "No hi estem d'acord però entenem que el debat està molt viu a Catalunya, no estem d'acord amb aquella formulació però el conjunt del programa ens mereix tot el suport", ha remarcat.

El rebuig del líder del PSOE a permetre el dret a decidir un cop reformada la Constitució contrasta amb les declaracions que va fer dimecres passat en què deia que donaria suport a qualsevol iniciativa del PSC sempre que fos legal. "M'estranya molt que digués això", ha matisat aquest dilluns.

Tot i així, ha volgut deixar clar que uneixen més coses als dos partits que no pas els separen. Ha dit que estan "fermament units" en contra de la independència i en voler una "Catalunya integrada a Espanya". Ha reiterat que el PSC és "clau en l'articulació de Catalunya amb Espanya" perquè se situa entre el "model d'anar-se'n" de CiU i el de "no canviar res o retrocedir" del PP.

Sobre la relació entre els dos partits, Rubalcaba ha dit que mantenen una "relació més que fraternal", que "no vol trencar vincles" però que com "sempre" el PSC ha fet el seu propi programa, i ho ha comparat amb les relacions entre el PP i UPN a Navarra o de la CDU alemanya que a Baviera es diu CSU.

A més, Rubalcaba no ha volgut entrar a valorar les paraules del secretari general del PSC, Pere Navarro, en què demanava un tracte diferencial de Catalunya a la Constitució. S'ha limitat a dir que està a favor d'un tracte que "reflecteixi la singularitat" catalana però que està en contra de "privilegis" i que es "trenqui la igualtat entre els espanyols".

D'altra banda, ha admès que hi ha "converses" amb el PSC perquè puguin votar diferent del PSOE al Congrés de Diputats però que actualment estan "aturades" i ha dit que continuaran "després", és a dir un cop acabades les eleccions catalanes.

Pel que fa al debat intern al si del PSOE, ha dit que s'ha sentit "unànimement recolzat" pel partit, que ningú li ha demanat decidir ja si es presentarà a les eleccions generals i ha explicat de forma ambigua que el president del PSOE i d'Andalusia, José Antonio Girñán, no ha posat en dubte el seu lideratge. En aquest sentit, Rubalcaba ha explicat que està d'acord amb la posició de Griñán que el debat sobre el model territorial no pot centrar-se en la relació entre Catalunya i Espanya i s'ha mostrat en contra que es faci un tracte diferencial amb les tres nacionalitats històriques, en referència a Catalunya, Euskadi i Galícia. "Aquell debat s'ha acabat, podria haver estat un solució però ara no es pot prescindir de 30 anys d'història", ha subratllat.

Tot i que ha negat divergències amb el president andalús, s'ha mostrat crític amb les seves declaracions en què es mostrava en contra d'haver introduït el dèficit zero a la Constitució. Rubalcaba ha donat a entendre que ell tampoc estava a favor de la reforma de l'estiu del 2011 però que la va acceptar i que ara és "molt fàcil" dir què es va fer malament i ha advocat per presentar "alternatives".

stats