Política 13/09/2013

El govern espanyol es mantindrà "serè però ferm" en la defensa de la Constitució per evitar la consulta

Santamaría desautoritza Margallo i diu que l'executiu manté la "mateixa posició" que sempre. Rajoy contestarà a la carta de Mas en menys de 48 hores

Joan Faus
1 min
Sánz de Santamaría amb el ministre Soria, aquest divendres a la Moncloa / EFE

MadridMariano Rajoy respondrà en les properes 48 hores a la carta que va enviar-li a finals de juliol el president de la Generalitat, Artur Mas, demanat-li que autoritzi la celebració d'una consulta sobiranista. Així ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha deixat clar que el govern central es mantindrà "serè però ferm" en el compliment de la Constitució per evitar un referèndum a Catalunya perquè, ha reiterat, "no entra en el marc" de les lleis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Santamaría ha desautoritzat implícitament les declaracions del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, en què ahir va apostar per fer una "reflexió" sobre l'organització territorial i fer canvis en el model de finançament i competencial de les autonomies. Ha afirmat que el "govern manté la mateixa posició que ha estat reiterant": mantenir un "clima de lleialtat i cooperació institucional" però tenint en compte un "límit clar" que és fer complir la Constitució i les lleis. "És el nostre marge, del qual no sortirem, amb fermesa i fortalesa, aquesta és la nostra posició", ha afegit.

Santamaría també ha descartat un model de finançament propi per a Catalunya –ha recordat que hi ha un grup de treball amb totes les comunitats autònomes– i ha negat que el govern no sigui prou ferm amb Catalunya i ha recordat que quan ha considerat que alguna posició era inconstitucional –com la declaració de sobirania– l'ha recorregut davant del Tribunal Constitucional.

stats