Política 17/12/2016

Sáenz de Santamaría promet presència a Catalunya i ser també el "govern" dels catalans

La vicepresidenta espanyola assegura que abordarà els 45 punts de Puigdemont: tots menys el referèndum d'independència perquè la sobirania "pertany" als espanyols

Núria Orriols
4 min
Sáenz de Santamaría promet presència a Catalunya i ser també el "govern" dels catalans

BarcelonaEl PP s'ha abocat a Catalunya per garantir-hi la màxima de presència del govern espanyol. En el marc de l''operació diàleg', la Moncloa busca situar-se com l'antítesi de la confrontació i oferir mà estesa per a tot allò que no tingui a veure amb el referèndum d'independència. És per això que, aquest dissabte, una de les ponències clau de cara al congrés del PP, l'econòmica i territorial, s'ha reunit a Barcelona per teixir una proposta d'estat de les autonomies que es debatrà i votarà al mes de gener. S'hi ha aplegat la plana major del PP de Catalunya i també dirigents espanyols com el president gallec, Albert Nuñez Feijóo; el líder de PP al Senat, Javier Arenas, o la mateixa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. En clau catalana, hi han assistit el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el líder del partit al Parlament, Xavier García Albiol; la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i la direcció dels populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una intervenció davant la plana major del PP, a l'Hotel Eurostars de Barcelona, Sáenz de Santamaría ha volgut trencar amb la dicotomia entre Catalunya i l'Estat i ha deixat clar que l'estat espanyol són totes les autonomies, també la catalana. "Tots som Estat i tots tenim la responsabilitat de la gestió", ha dit, defensant el PP com un partit constitucionalista que fa bandera de la "concòrdia, l'acord i el diàleg". Sáenz de Santamaría ha garantit així la presència del govern espanyol a Catalunya i la resolució dels problemes dels ciutadans: "Som govern d'Espanya però també som govern de Catalunya i dels catalans".

En aquest sentit s'ha mostrat disposada a abordar 45 dels 46 punts que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va posar sobre la taula a Rajoy en la seva última reunió. Tots menys el mandat de fer un referèndum d'independència, ja que ha argumentat que el govern d'Espanya no pot decidir sobre una cosa que "no li pertany": la "sobirania" de tots els espanyols. Així, ha avisat que el referèndum que reclama la Generalitat "no forma part del mandat democràtic del govern espanyol, ni de la CUP", ni de l'independentisme, ja que "el que som el conjunt d'espanyols ho decideixen el conjunt d'espanyols".

Més enllà dels 45 punts abordables per a Sáenz de Santamaría, ha assegurat que els catalans tenen més problemes que no s'han inclòs a la llista de la Generalitat. En aquest punt, ha fet referència a les universitats, a la cultura, a la recerca i el desenvolupament, i als centres tecnològics.

L'endemà de la declaració de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant del Tribunal Superior de Justícia per haver permès el debat de les conclusions de la comissió del procés constituent, la vicepresidenta espanyola ha erigit el govern d'Espanya en el garant de l'"estabilitat política" i el compliment de la legalitat, tant dels polítics com dels ciutadans. També ha posat d'exemple l'acord entre les autonomies per l'objectiu de dèficit com un exemple de la convivència i del diàleg, a més del fons de liquiditat autonòmic com a mecanisme de finançament per ajudar les autonomies. Des del 2012, ha dit, a Catalunya se li han proporcionat 60.000 milions d'euros per pagar proveïdors i serveis públics, a més d'"estalviar" 16.000 milions en pagament d'interessos, ha assegurat.

La ponència territorial i econòmica

Després de la intervenció pública de la vicepresidenta espanyola, els dirigents del PP s'han reunit a porta tancada per consensuar un document que proporcioni una proposta territorial i un nou model de finançament. Un dels punts de fricció serà entre Albiol i Feijóo, ja que han d'harmonitzar les seves dues visions sobre els models de finançament.

En el seu parlament, Feijóo, que fa unes setmanes va participar en una conferència al Cercle d'Economia a Barcelona, ha demanat separar el debat del finançament de la discussió identitària, ja que considera que el primer model s'ha de decidir en termes "racionals" lluny de l'"emoció i les banderes".

A més, ha defensat reforçar l'estructura autonòmica de l'Estat i inaugurar un "diàleg ambiciós i lleial" entre les comunitats i el govern espanyol, de manera que en resulti un nou model de finançament "just i equitatiu".

Al seu torn, Albiol ha fet una defensa de la "pluralitat" i la "diversitat" de la "nació espanyola" entesa com un "actiu". Així, ha remarcat que la ponència territorial del PP del pròxim congrés s'estigui cuinant a Barcelona i que hi hagi membres del PP procedents de Catalunya, Galícia, el País Basc i la Rioja.

"El PP està dissenyant la nova Espanya des d'un punt de vista territorial i econòmic des de Barcelona per a tot Espanya", ha dit, amb l'objectiu de "donar resposta" als reptes actuals. "Estem treballant en una idea de gran país, on no es persegueix ningú per tenir idees diferents dels altres, ni per ser independentista, sinó que només es persegueixen aquells que actuen al marge de la legalitat", ha assegurat, en relació a la judicialització de la política i al processament de càrrecs electes en el marc del procés.

stats