Política 27/04/2016

El Govern confirma tres acords "tècnics" amb l'Estat per evitar el TC però li treu qualsevol connotació política

L'executiu català desvincula aquesta entesa de la reunió entre Junqueras i Sáenz de Santamaría

Agències
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

BarcelonaEl govern espanyol i la Generalitat han arribat a tres acords "tècnics" amb l'Estat per evitar anar al Tribunal Constitucional, entre ells el nou Institut Català de Finances (ICF),el sistema de protecció de la infància i una part de la llei de simplificació administrativa del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, tot i que l'entesa s'ha produït després de la cimera entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i el cap de l'executiu, Mariano Rajoy, la Generalitat insisteix en desvincular els tres acords "tècnics" de la trobada de la setmana passada a La Moncloa. També ho deslliguen de la reunió que els vicepresidents Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría han de mantenir demà a Madrid. Una versió diferent a la que ha donat el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, que ha estat l'encarregat d'anunciar que s'han produït aquests pactes.

Fonts del Govern, recollides per l'ACN, li han tret qualsevol connotació política a aquests acords i interpreten que el fet que s'hagi fet aquest anunci fa pensar que és el PP qui té un interès a polititzar una qüestió que és "merament jurídica" i "ordinària" en la relació entre administracions.

La trobada d'Albiol i Sáenz de Santamaría

Tal com és habitual abans de les reunions entre consellers i ministres, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, s'ha reunit abans amb la vicepresidenta del govern espanyol (ja ho va fer quan Junqueras es va reunir amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro). El popular ha posat de manifest que "hi ha la clara voluntat del govern per arribar a acords amb la Generalitat en tots els aspectes que s'ajusten al marc legal, a la Constitució i l'Estatut".

És també, al seu parer, una bona base per a la reunió de demà i perquè Junqueras acudeixi amb actitud "positiva i constructiva", intentant avançar pel camí del desbloqueig de les relacions institucionals, i que la Generalitat sigui conscient que "no pot estar legislant al marge de la distribució de competències que li són pròpies".

García Albiol ha considerat que s'hauria d'insistir en aquests moments en la via del diàleg i que la Generalitat "deixi de legislar en contra d'Espanya", intentant "trencar Espanya", i se sumi a les mesures per consolidar la recuperació econòmica.

"Col·laboració dins la llei"

Abans de la seva trobada amb Albiol al Senat, Sáenz de Santamaría ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que afronta la reunió de demà amb la "màxima voluntat de col·laboració" però sempre dins els marges que permeten la Constitució i les lleis. Ha defensat que el govern de Rajoy ha adoptat "moltes mesures" que han permès a les comunitats autònomes mantenir els seus serveis socials i els pagaments a proveïdors.

Sobre les 46 peticions de Puigdemont que tractarà aquest dijous amb Junqueras, la vicepresidenta ha assenyalat que dóna la "benvinguda" a totes aquelles propostes que contribueixin a millorar la perspectiva de la vida dels catalans. En altres qüestions, ha dit, el govern espanyol no té "capacitat de disposició".

Junqueras, amb "poques expectatives"

Junqueras, per la seva banda, ha assegurat que afronta el viatge a Madrid amb "poques expectatives" després dels últims recursos que el govern espanyol ha presentat al Tribunal Constitucional, si bé ha apuntat que té "la millor predisposició".

Respecte a la trobada bilateral, Junqueras ha admès les divergències sobre el procés sobiranista però ha afirmat que "és possible que en alguns elements hi hagi acord".

stats