ELECCIONS 26-J
Política 30/05/2016

Sánchez i Rivera enceten la precampanya allargant el pacte de no-agressió

Dani Sánchez Ugart
2 min
Sánchez i Rivera enceten la precampanya allargant el pacte de no-agressió

MadridEl “canvi a millor” de C’s

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE i Ciutadans van donar ahir el tret de sortida de la precampanya amb dos grans mítings a Palma i València, respectivament, i van deixar entreveure quin serà el seu discurs durant la cursa cap a les eleccions del 26 de juny. Els líders de les dues formacions, Pedro Sánchez i Albert Rivera, van concentrar-se a criticar Podem i van mantenir el pacte de no-agressió entre ells, després que durant la curta legislatura hagin firmat l’únic acord de govern que va ser votat -i rebutjat- al Congrés.

Ciutadans va presentar el lema Canvi a millor, que serà l’eix central de la seva campanya, durant la qual presentaran batalla als del “canvi a pitjor”, en referència a Podem. Rivera els va acusar de “voler destrossar el tren que és Espanya en lloc de pujar-hi i liderar-lo”. La campanya centrada en Podem de Rivera contrasta amb la de les anteriors eleccions, del 20 de desembre. Aleshores el líder de C’s, que debutava en unes eleccions generals espanyoles, va centrar-se a situar el seu partit com a alternativa de govern al PSOE i el PP. Els resultats, pitjors dels previstos a les enquestes, i el paper del partit com a aliat del PSOE han contribuït a modificar aquest paper.

Crítiques a la inacció de Rajoy

Rivera va afirmar que els de Pablo Iglesias representen l’Espanya del “cabreig” i els va acusar de bloquejar la formació de govern perquè “la cadira pesa més que Espanya”. Per això els va qualificar de “venedors de fum” i va proposar que en aquesta campanya volen “plantar cara als extremistes”. Rivera també va criticar la “mandra” de l’actual president espanyol, Mariano Rajoy, per la seva inacció. “Així no s’arregla el món ni Espanya. Tots els canvis han arribat amb gent valenta”.

“La gran coalició” de Podem i PP

La campanya de C’s entronca amb la del PSOE, aliat durant la legislatura. El “canvi a millor” de Ciutadans i el “sí al canvi” dels socialistes semblen compatibles si es jutgen per les paraules dels líders dels dos partits, que només s’estalvien les crítiques l’un per l’altre en els seus mítings. Sánchez va insistir ahir a carregar contra Rajoy i Iglesias i va tornar a rebutjar la gran coalició, perquè els únics que la fan possible són els populars i Podem, que han bloquejat el canvi. Des del PP Pablo Casado va reptar C’s i PSOE a dir si respectaran la llista més votada.

stats