Política 25/01/2016

Sánchez ignora les pressions i ja parla amb Pablo Iglesias

Demana abordar primer les polítiques i no els càrrecs

S.g.
2 min
Sánchez i Iglesias van parlar ahir per telèfon durant 20 minuts.

BarcelonaMentre la vella guàrdia mou fils per evitar un pacte de govern entre el PSOE i Podem, el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, ignora ara per ara les pressions i manté la seva prioritat per teixir un acord d’esquerres. Tot i que després del no de Mariano Rajoy a presentar, de moment, candidatura a la investidura Sánchez va marcar primer el número del líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir va parlar durant 20 minuts amb Pablo Iglesias. És cert que van constatar diferències en la primera presa de contacte, però tots dos es van emplaçar a seguir dialogant en els pròxims dies per intentar que Espanya tingui un govern de “progrés”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el primer intercanvi d’impressions després de l’oferta llançada per Iglesias per anar de bracet en l’assalt a la Moncloa, Sánchez va expressar que no li havien agradat les formes amb les quals el líder de Podem va fer l’oferta d’un acord de govern reclamant-ne la vicepresidència. El secretari general dels socialistes va subratllar la “necessitat de parlar abans de polítiques que de llocs” a repartir en l’executiu. Malgrat les reticències en el seu propi partit, Sánchez també va expressar la voluntat de conversar amb totes les formacions que volen un canvi “progressista i reformista”, però respectant els temps. Ara, va dir, cal esperar el mandat del rei.

Iglesias, però, va considerar que és important no dilatar més el temps i treballar per formar un govern “progressista, de canvi plural i proporcional que aposti per polítiques econòmiques redistributives, per la plurinacionalitat i pel diàleg amb les forces que no comparteixen el full de ruta amb el PP”. Considera que cal aprofitar la retirada “temporal” de Rajoy per accelerar un acord que el desbanqui de la cursa.

El líder del PSOE, que ja sap que no pot comptar amb Ciutadans, sap també que Podem ha de ser el seu principal interlocutor si no vol sucumbir a les pressions internes. I més ara que, tal com va dir Iglesias divendres i va reiterar ahir Íñigo Errejón a La Sexta, no hi ha línies vermelles per seure a negociar, tampoc la del referèndum català, malgrat que el continuaran reivindicant. “No podem fallar a aquests 11 milions de votants [el suport que sumen els dos partits] ni als que, sota cap concepte, volen que el PP continuï governant”, assegura Iglesias en un article que publica avui aEl País.

Desconfiança en els aparells

En aquest mateix text, el líder de la formació lila denuncia les “enormes pressions” que fan els grups de poder, a Espanya i fronteres enllà, perquè “les velles maquinàries continuïn mantenint l’Estat a les seves mans”. A partir d’aquest avís, Iglesias convida Sánchez a desoir la vella guàrdia del seu propi partit. “No confiem en els aparells del PSOE, però admirem les seves bases i votants”, assegura, i recorda que, mentre els “vells aparells” aposten per pactar amb “les dretes”, la militància socialista “simpatitza més” amb els hereus del 15-M. Tot un desafiament per a un Sánchez posat a prova per Podem però també pels barons històrics del seu propi partit, que el qüestionen.

stats