Política 04/10/2017

Santamaría obvia l'oferta de mediació de Puigdemont i l'acusa de dur Catalunya "a la fractura"

La vicepresidenta espanyola li recrimina que critiqui el discurs del rei

Dani Sánchez Ugart
2 min

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha enviat aquest dimecres un missatge des de la Moncloa en què ha respost al del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha acusat el rei d'haver-se situat al costat de les tesis de Mariano Rajoy. Santamaría li ha demanat que "respecti Espanya i Catalunya i tracti les institucions amb el respecte que es mereixen". No ha fet cap referència a l'oferta de mediació del president, ni ha obert la porta al diàleg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ella "fa posar vermell que recordi al rei les seves obligacions constitucionals quan fa temps que ha oblidat les seves" i l'ha acusat d'haver dut "els catalans a la fractura més gran de la història". També ha dit que "és un dirigent contra la llei, contra les institucions i contra Europa".

"La majoria dels espanyols van rebre el missatge del rei com un bàlsam", ha considerat la vicepresidenta espanyola, que ha dit que la crida a "la legalitat" que van fer el monarca i "les institucions europees" és "una tranquil·litat". "Fora de la llei no hi ha democràcia, ni convivència ni drets", ha conclòs Santamaría.

Casado compara Puigdemont amb Tejero

També s'ha referit al missatge el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, que ha considerat el discurs "infame", i "una falta de respecte al rei de tots els espanyols i de tots els catalans". "El rei va estar impecable i implaclable", ha continuat Casado, que ha comparat el missatge del monarca amb el que "va fer el rei Joan Carles el 23F": "Igual que van fer amb Tejero no hi cap cap concessió amb Puigdemont i menys una mediació internacional que seria una humiliació per a un estat sobirà com Espanya".

Casado a demanat al president de la Generalitat "que es deixi de discursos patètics i vagi preparant la seva declaració davant de la justícia, que espero que li faci pagar els delictes que ja ha comès

estan perseguint jutges i fiscals de forma totalitària i xenòfoba". "Senyor Puigdemont, així no: Catalunya no ha estat mai independent i mai no ho serà", ha reblat.

Minuts després de la compareixença de la vicepresidenta, també ha comparegut el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, que ha impugnat amb contundència el discurs de Puigdemont. "Les paraules que havia de proncuniar s'havien de referir a la desconvocatòria del ple il·legal del proper dilluns", ha asseverat, i ha recriminat al president de la Generalitat que tracti Catalunya com un "poble uniforme". En una compareixença sense preguntes, Ábalos ha acusat Puigdemont de "cinisme polític" en un moment en què ha de prevaldre la "sinceritat". "Les seves paraules han estat mesurades, però els seus actes no són ponderats", ha reblat.

A més, el dirigent socialista ha recriminat al president que critiqués les paraules del rei, "com si hi pogués establir una vinculació bilateral". Finalment, Ábalos ha esvaït cap possibilitat d'obrir un diàleg per solucionar el conflicte català fins que Puigdemont no "torni a la legalitat".

stats