Política 08/05/2017

Santamaría afirma que els polítics independentistes fan servir Forcadell com a "parapet" per evitar la justícia

La vicepresidenta espanyola afirma que la mesa del Parlament no actua amb "neutralitat i respecte a la llei"

Ara
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat aquest dilluns que "molts" dels dirigents sobiranistes acompanyen Carme Forcadell perquè els fa de "parapet" i així eviten veure's afectats per la justícia. La comitiva encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha evidenciat el suport a la presidenta del Parlament a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és una mostra més de la utilització de Forcadell, segons la número 2 de l'executiu estatal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Crec que això fa evident que els partits sobiranistes i molts dels líders de la Generalitat que no passen de la part declarativa miren d'acompanyar la persona que en aquests moments està fent de parapet perquè cap d'ells estigui afectat per processos judicials", ha opinat en un fòrum organitzat per Europa Press. "Prefereixen carregar-li el mort a la senyora Forcadell. I no m'estranya que li donin suport, perquè els està servint a tots per fer accions absolutament contràries a la democràcia i a la pluralitat", ha afegit.

Segons Santamaría, Forcadell està "faltant políticament" al que hauria de ser l'actuació d'una presidenta del Parlament, que "hauria de defensar la pluralitat, la neutralitat, el respecte a la llei i a la Constitució", ha assenyalat. En canvi, la vicepresidenta espanyola critica que al Parlament la mesa es dedica a "fer la seva voluntat, negar la paraula, inventar-se procediments urgents i vulnerar la llei, i amb això impedir que els que la defensen puguin expressar-se". "No només tenen un problema amb la justícia, també el tenen amb la democràcia", ha conclòs.

"Si Ciutadans governés, no muntaria aquests xous"

Ciutadans ha demanat "respecte" als procediments judicials després de la declaració al Tribunal Superior de Justícia de Carme Forcadell i Anna Simó. El portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, ha assegurat que tothom és "igual davant la llei" i que és un "exercici de qualitat democràtica" que els dirigents polítics declarin quan són cridats pels jutges. "Al Parlament s'hi pot parlar de tot. Forcadell i Simó es passen el dia parlant de com treure Catalunya d'Espanya", ha dit en roda de premsa, i ha afegit que la qüestió del referèndum és "omnipresent" a la vida política catalana. Carrizosa també ha acusat Junts pel Sí de coartar el debat parlamentari amb la reforma exprés del reglament del Parlament i ha lamentat la presència del president, Carles Puigdemont, en la mobilització de suport a Forcadell i Simó.

"Si Ciutadans governés no muntaria aquests xous", ha assegurat, i ha urgit el president a convocar eleccions perquè els catalans puguin escollir entre una presidenta que "compleix les lleis" o un equip de Govern que viu en el "dia de la marmota".

Albiol creu que el sobiranisme té cada cop menys suport al carrer

En la mateixa línia s'ha expressat el líder del PP català, Xavier García Albiol, que ha tornat a advertir que saltar-se la llei, té conseqüències jurídiques, i ha criticat especialment el "poc suport" que, segons ha explicat, han tingut tant Forcadell com la secretària primera de la mesa, Anna Simó, en l'acte al seu favor organitzat aquest dilluns a les portes del TSJC. Per a Albiol, els únics que s'han mobilitzat són els càrrecs que "cobren o estan subvencionats per part de la Generalitat", a qui ha qualificat "d'aristocràcia política catalana".

Aquest fet, per a Albiol demostra que els "radicals que han d'anar als jutjats" tenen cada dia menys suport dels catalans i que, fins i tot, ha dit, han d'anar a buscar el suport d'EH Bildu a la concentració, a qui ha qualificat com el "braç polític d'ETA" que justifica "assassinats". El suport de l'esquerra abertzale és per a Albiol una evidència que l'antiga CDC ha abandonat "la centralitat política".

La presidenta del Parlament ha fet servir el dret a la inviolabilitat com a argument de defensa, un argument que Albiol ha matisat que sempre ha d'estar supeditat al "respecte a la legalitat". En aquest sentit el líder popular ha criticat que tant Forcadell com el Govern utilitzin "de manera inadmissible" els termes de "democràcia i llibertat" i ha equiparat el seu llenguatge al del president de Veneçuela, Nicolás Maduro.

El PSC reitera que la judicialització no és la via per resoldre el conflicte

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) referma la seva aposta per treballar en "sentit federal" davant el "conflicte català". Sobre la declaració d'aquest dilluns al TSJC de Forcadell i Simó, per un delicte de desobediència al TC, el president de la Federació del PSC per Barcelona, Jaume Collboni, ha insistit en el mateix que els socialistes defensen des del 19 de juliol passat: "el conflicte no es resoldrà ni contra la llei ni només amb la llei", ha assegurat. En aquest sentit, ha recordat l'aposta socialista per "el diàleg, l'acord i el pacte" entre els governs català i espanyol.

stats