POLÍTICA
Política 22/06/2013

Síndic, Servei Meteorològic, CEO i Institut Català de l'Energia, contra la reforma de l'administració

Els organismes afectats per la mesura que vol impulsar el govern espanyol desconfien que s'aconsegueixi estalvi

Acn
2 min

BarcelonaEls representants d'alguns dels organismes autònoms de la Generalitat que es veurien afectats per la reforma de l'administració que vol impulsar el govern espanyol defensen la seva tasca al servei de la ciutadania. En declaracions a l'espai 'El suplement' de Catalunya Ràdio, els responsables del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el Servei Meteorològic de Catalunya, l'Institut Català de l'Energia i el Síndic de Greuges desconfien que aquest "aprimament" –que suposaria en alguns casos l'absorció d'aquestes entitats per part dels organismes de l'Estat– suposi un estalvi real de la despesa, tal com defensa l'executiu de Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, ha subratllat que les previsions que realitza l'organisme són imprescindibles per activar els plans d'emergència de Protecció Civil, com és el cas de l'Inuncat –en cas de risc d'inundacions–, l'Infocat –risc d'incendis forestals–, o Neucat –risc per nevades intenses–. "Tots els plans d'emergència condicionats a la meteorologia s'activen a partir de la informació i les dades que ens arriben des del servei meteorològic", ha dit "i és impensable que l'agència estatal tingui aquesta capacitat a Catalunya", ha defensat Puig.

Per la seva banda, Maite Macià, directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), un altre dels organismes autònoms de la Generalitat de què Madrid proposa prescindir, apunta que mantenir l'Institut permetria fins i tot rebaixar la factura elèctrica. Macià també ha assenyalat que no coneix els estaments que el govern espanyol pretén que assumeixi les tasques que desenvolupa actualment l'ICAEN.

Molt crític s'ha mostrat també en aquesta entrevista coral el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que fins i tot ha arribat a denunciar "manipulacions" en l'informe que ha servit de base per la reforma de l'administració. "La comissió que ha fet l'estudi no ha consultat cap dels defensors autonòmics, ni se'ls han demanat les dades, ni s'ha contrastat què han fet o en què treballen cadascun dels organismes autonòmics", ha apuntat Ribó.

Finalment, pel que fa a la voluntat estatal d'eliminar també el Centre d'Estudis d'Opinió de Catalunya (CEO), per tal que sigui el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) el que dugui a terme els estudis a tot l'Estat, el director, Jordi Argelaguet, ha posat en qüestió que el CIS pugui realment suplir el servei que presten tant l'organisme català com els seus equivalents autonòmics. Ha raonat, a més, que si s'ha de contractar personal nou per assumir aquestes tasques "no hi haurà estalvi", ha conclòs.

stats