POLÍTICA
Política 30/06/2014

Societat Civil Catalana, després de reunir-se amb Mas: "En sortim preocupats perquè té les idees clares"

L'entitat espanyolista reclama al president de la Generalitat que "rectifiqui" i no convoqui la consulta "irresponsable"

Marc Colomer
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit aquest dilluns amb la junta directiva de Societat Civil Catalana / ACN

Barcelona"En sortim preocupats, perquè té les idees molt clares. Però nosaltres també les hi tenim". El president de l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, ha reconegut així aquest dilluns, després de reunir-se amb el president de la Generalitat, la determinació d'Artur Mas amb la consulta del 9 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa al Palau de la Generalitat, Bosch ha assegurat que han demanat a Mas que "rectifiqui" i no convoqui una consulta que, a més d'"il·legal", considera "irresponsable".

Acompanyat per la vicepresidenta de l'entitat, Susana Beltrán, i el portaveu, Joaquim Coll, Bosch ha llegit una "declaració" en què han explicat que han traslladat a Mas que "és president perquè va obtenir la majoria absoluta del Parlament, però també perquè va prometre complir i fer complir la Constitució". Més enllà de demanar-li que "rectifiqui", li han advertit que com a primera autoritat del país ha de "complir i fer complir la llei". També li ha demanat que deixi de fer "publicitat internacional de la consulta" perquè a més de ser una "greu irresponsabilitat", dóna a entendre "que Espanya no és democràtica".

En nom de la "majoria"

Bosch ha donat per fet que la "majoria de ciutadans de Catalunya no vol la secessió", sinó que volen, diuen, "acord i pactes, i no ruptura amb la resta d'Espanya i entre catalans". A més, han traslladat a Mas que, a criteri seu, "no es pot fer passar un referèndum d'autodeterminació com una enquesta d'opinió", i ha afegit que la consulta amb doble pregunta "cap organisme internacional la validaria". A més, opinen que el Govern està impulsant un procés "ple d'enganys", quan la gent "té dret a estar ben informada, amb objectivitat i neutralitat" sobre els efectes d'una eventual independència política.

Ni consulta ni alternativa

Però quina proposta fa Societat Civil Catalana per desactivar el contenciós Catalunya-Espanya? "No hem nascut per acontentar a ningú i arribar a un acord abans del 9-N. Hi som per quedar-nos el 10-N i asserenar els ànims", ha etzibat Bosch. "No estem en contra de cap proposta. Només posem tres condicions: que sigui clara, que compti amb àmplies majories, i que respecti la Constitució o els camins legals per reformar-la", ha matisat després Joaquim Coll.

"No volem ni procés ni secessió", ha afegit Susana Beltrán, que, a diferència dels seus acompanyants, ha mostrat més prudència davant l'eventual "il·legalitat" de la consulta: "Hem d'esperar. La llei de consultes està en tràmit. Si no tenim llei de consultes no podem saber si la consulta és legal o il·legal. A partir que la tinguem, ho estudiarem". Això sí, ha deixat clar que fins i tot si la consulta fos legal, "seguiríem fent el que fem ara: explicar per què no volem que els catalans es trenquin entre ells mateixos i amb la resta d'espanyols". D'entrada, però, criden a no participar de la consulta del 9 de novembre, malgrat la insistència en el fet que la societat catalana no vol majoritàriament constituir-se en un nou estat.

Sigui com sigui, l'entitat –que suma 72 socis fundadors i, segons ells mateixos, 350 col·laboradors i 16.000 adherits– no ha convidat Mas en l'acte unionista que volen fer l'Onze de Setembre a Tarragona per contrarestar la manifestació independentista de Barcelona.

stats