Política 07/11/2016

Sáenz de Santamaría promet empatia i imaginació per escurçar distàncies entre Estat i comunitats

La vicepresidenta i nova responsable de les competències en administracions territorials ha confirmat que dijous al vespre va parlar amb Oriol Junqueras per telèfon en una conversa "cordial"

Júlia Manresa
2 min
El traspàs de funcions entre la vicepresidenta del govern i el minsitre d'Hisenda

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja és oficialment la responsable de la coordinació de competències amb les comunitats autònomes i entitats locals, unes competències fins ara en mans del renovat Cristóbal Montoro, al capdavant del ministeri d'Hisenda, que ara passa a ser ministeri d'Hisenda i Funció Pública. En l'acte oficial de traspàs d'aquesta nova tasca, Sáenz de Santamaría ha volgut deixar clar que per gestionar aquestes funcions cal "esforç, empatia i imaginació", i que el seu objectiu és "escurçar distàncies" a través del diàleg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Santamaría ha explicat en una conversa informal amb periodistes al final d'aquest acte que ha rebut la trucada de diverses persones, entre elles, la del vicepresident Oriol Junqueras. Fonts de la conselleria han confirmat aquesta conversa "cordial i formal" que va tenir lloc el mateix dijous al vespre, el dia que es va oficial el repartiment de carteres del nou executiu espanyol.

Un diàleg, però, que ha d'estar sempre emmarcat dins "el marc constitucional de convivència", el "millor escenari" possible, ha afegit. Dins aquest marc, però, la vicepresidenta creu que és necessari "posar-se al lloc de l'altre", perquè "quan a un li toca dialogar ha d'entendre que tothom té les seves raons". Amb aquest traspàs de competències, el més probable és que Sáenz de Santamaría comparteixi presidència del Consell de Política Fiscal i Financera amb Montoro a partir d'ara. De fet, fonts d'Hisenda han avançat aquest dilluns que el proper consell es convocarà aquest mateix mes per poder determinar els nous objectius de dèficit per a les autonomies i administracions i negociar també en les properes setmanes el sostre de despesa pública abans de la presentació dels nous pressupostos.

Qui és qui en el nou govern espanyol?

Montoro, per la seva banda, ha reafirmat aquest traspàs de competències que considera "totalment lògic" que passin a mans de vicepresidència. A més, Montoro ha aprofitat per treure pit, ha presumit d'una "clara millora de la situació econòmica" i ha pronosticat una legislatura més senzilla que les anteriors: "Us he de confessar que no serà ni de bon tros tan difícil, no té res a veure amb el que hem passat fins ara", ha etzibat al mateix temps que treia ferro a la dificultat política que implica l'actual geometria parlamentària: "Políticament serà difícil, però quan no ho és?". Amb aquest relleu es completa el traspàs de funcions als nous ministres de l’executiu de Mariano Rajoy.

stats