Política 03/05/2016

El TC suspèn 3 lleis catalanes més: la de l'impost sobre els habitatges buits, la d'igualtat i la de règim local

El tribunal ha admès a tràmit els dos recursos de la Generalitat contra el pla per a la reducció de gasos contaminants i contra la llei estatal de protecció civil

Ara
2 min
El TC no veu discriminació en els acomiadaments a més grans de 55 anys

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos del govern espanyol contra tres lleis aprovades pel Parlament de Catalunya: la que imposa un impost sobre els habitatges buits –amb el qual el Govern preveia recaptar vuit milions d'euros– la d'igualtat entre homes i dones i la de simplificació administrativa i els governs locals. Les tres normes queden suspeses de forma cautelar, un tràmit que és automàtic quan l'executiu presenta un recurs davant del tribunal. El govern espanyol en funcions va recórrer les tres lleis a finals d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu de Mariano Rajoy ja va enviar la setmana passada al Constitucional la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Per aquest motiu, aquesta mateixa tarda el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reuneix en una cimera amb alcaldes, partits i institucions per traçar una estratègia de resposta conjunta.

Les decisions del TC arriben en un moment de suposat desglaç en les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat catalana després de la reunió dels seus presidents, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, el 20 d'abril, i la posterior reunió entre els vicepresidents, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, dijous passat.

Fins ara, el govern de Rajoy ha recorregut 34 normes catalanes, mentre que la Generalitat ha presentat 51 recursos contra lleis estatals.

A més, el tribunal de garanties ha admès a tràmit un conflicte de competència impulsat per la Generalitat contra el pla estatal d'impuls al Medi Ambient per a la reducció de gasos contaminants a les empreses i un altre recurs del Govern contra la llei estatal de Protecció Civil. Amb tot, els dos recursos de la Generalitat no impliquen la suspensió de la llei estatal.

El tribunal dóna trasllat d'aquestes dues últimes qüestions al govern espanyol, que disposarà de vint i quinze dies, respectivament, per aportar tots els documents i al·legacions que consideri convenients.

stats